Dobré ráno, dnes je úterý 16.4.2024 svátek má Irena, zítra Rudolf

„Tak už jen dvakrát a je to za náma…“

Dnes má v kladenském divadle premiéru nová hra Modrý pavilón. Jak vznikala, to pro Vaše Kladno poodhalila dramaturgyně Kristýna Čepková.

„Tak co, Jirko?“ ptám se režiséra Jiřího Bábka uprostřed generálkového týdne.

„Tak už jen dvakrát a je to za náma…“ usmívá se Jirka. Vím, jak to myslí. U nás v divadle režíruje inscenaci Modrý pavilón a zbývají mu poslední dvě generálky.

„Jo, za váma, ale před náma! Nám to teprve začíná,“ oponuje mu přátelsky herečka Jaromíra Mílová v uniformě zdravotní sestřičky. 

„To je pravda. Pak už to bude vaše…“

Většina divadelníků a obzvlášť režisérů zažívá právě v této fázi zkoušení dost rozporuplné pocity. Musí napnout všechny síly v cílové rovince, kdy docela často ještě nesedí veškeré technické podrobnosti, neustále rozebírají klubající se výsledek s herci, s dramaturgem, s celým týmem a vzniká řada odlišných názorů. Je to velmi inspirativní, často zábavné, ale také velmi náročné. Proto většina z nás před premiérou znaveně „stříhá metr“, aby vzápětí po ní nastalo prázdno a stesk jak po návratu z letního tábora a člověk by nejraději vrátil čas. To už je jeden z divadelních paradoxů.

Dívám se na Jirku Bábka, jak si objednává kávu. Vážím si ho. Dnes už spíše příležitostný herec a především vynikající režisér je principálem pražského souboru Komorní činohra, který houževnatě brání před nepřízní osudu (i grantových komisí a úředníků). „KoČka“ sídlí ve Vladislavově ulici v nenápadném sálečku jménem Divadelní klub Troníček a návštěvu jejich představení vřele doporučuji. Dělají tam skvělé divadlo, založené na úžasných hereckých výkonech „podepřených“ skvělou dramaturgií (většina titulů se zde dočká české premiéry). Podle mě jeden z nejlepších souborů v Praze. Pokud neseženete lístky do Dejvic, určitě zajděte do Komorní činohry. 

No a my na Kladně máme to štěstí, že k nám Jiří občas zavítá režírovat. Loni to byla francouzská detektivka Past (v květnu bude derniéra, tak tuto inscenaci nepropásněte!), teď Modrý pavilón a v příští sezoně se potkáme opět, tentokrát na malé scéně… Titul prozradíme již brzy. 

Srdečně zvu na dnešní premiéru a vůbec - do kladenského divadla!

S láskou 

Kristýna Čepková, dramaturgyně

 

MODRÝ PAVILÓN – premiéra 6. dubna 

- Hra slavného českého dramatika a scénáristy Jiřího Hubače napsaná v roce 1988 pro Národní divadlo.

- Na kladenském jevišti měla premiéru necelý měsíc po ND (v únoru 1988), hlavní roli hrál Jiří Wohanka (který bude shodou okolností na jaře hostovat v MDK v inscenaci Jak umřít na rokenrol).

- K napsání této hry autora mimo jiné inspirovala vlastní životní zkušenost. Po II. světové válce onemocněl tuberkulózou a léčil se v plicním sanatoriu.

- K tématu se Jiří Hubač vrátil znovu v roce 1994 ve filmovém scénáři k oceňovanému snímku Učitel tance (režie Jaromil Jireš, v hlavní roli Martin Dejdar).

- V inscenaci režiséra Jiřího Bábka uvidíte v hlavních rolích Matěje Vejdělka, Báru Janatkovou a Mirka Večerku, jinak téměř celý soubor a tři hosty (Jaroslav Someš, Petr Halíček a Matouš Zah). 

- V Modrém pavilónu hrají malé role také členové divadelní techniky (osvětlovač Martin Kumšta a kulisák Milan Soukup).

- Nápaditá scéna Lubici Bábek Melcerové sestává z více než dvou desítek postelí a lehátek. 

- Hudbu či hudební režii obstaral Zdeněk Dočekal (který s divadlem spolupracuje pravidelně – inscenace Babička, Past, EXPOp 67), můžete se těšit na živý hudební doprovod na piano v podání herce Michala Maléře. 

 

Vstupenky na premiéru či reprízy rezervujte na www.divadlokladno.cz

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

812070338 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"32","type":"x","order":"1","pct":55.17,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"26","type":"x","order":"2","pct":44.83,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...