Dobrý večer, dnes je čtvrtek 28.3.2024 svátek má Soňa, zítra Taťána

Jaroslav Slánský: Divadlo Dionýsiemi jako vždy žije

Umělecký šéf Městského divadla Kladno Jaroslav Slánský v rozhovoru pro Vaše Kladno poodkrývá pokličku zítřejších Malých divadelních Dionýsií (19.00).

Dionýsie jsou tradičně hojně navštěvované. Kromě programu, který je do poslední chvíle jako vždy utajen, nachystali jste pro letošní ročník výraznou vizuální změnu?
Nachystali. Ze tří moderátorů přecházíme na dva. Programem budou provázet Matěj Vejdělek a Tomáš Hron. Stejný zůstává souboj týmů i večer plný překvapení. Výraznou roli sehrají mladí versus starší. Ven do parku přesuneme vystoupení protagonistů inscenace Jak umřít na rokenrol a zahraje studentská kapela. V šest hodin pustíme návštěvníky do parku. Divadlo Dionýsiemi jako vždy velmi žije.

Zítra zároveň končí divadelní sezona. Které hry z repertoáru byly nejvíce navštěvované?
Absolutně největší úspěch a pokaždé vyprodaná je Babička, v těsném závěsu následují Hra, která se zvrtla a Jak umřít na rokenrol. To jsou hity uplynulé sezony. U Babičky se návštěvnost pohybuje dokonce kolem sta procent! Čísla návštěvnosti stoupají u nás povšechně. Vyprodané je stále rovněž představení Donaha! To má v současné chvíli přes padesát repríz. Což je na oblastní divadlo velmi slušné číslo. V Kladně se dá za opravdu úspěšné představení považovat takové, které dosáhne třiceti repríz. Babičku jsme začali hrát loni po prázdninách a jezdíme s ní ven. U ní jsem na nějakých dvaceti reprízách. Na příští sezonu ji máme opět prodanou ven. Babička neztrácí dech. V malém sále jsou velmi populární Žena v černém i Oskar a růžová paní.

Podle jakých kritérií se hry z repertoáru vyřazují?
To je složité. Hru vyřadíme například v momentu, kdy už nemáme kam skladovat další inscenace. Dalším kritériem k vyřazení je splněný účel, kvůli kterému jsme inscenaci nasadili. Někdy vyřadíte hru, na kterou se pořád chodí a udržujete hru, na kterou se už chodí míň, ale má třeba festivalový potenciál, nebo se dá dál hrát pro školy. Třetí důvod, proč hru vyřadit, je odchod většiny herců z divadla, což se nám naštěstí dosud nestalo. 

Začali jste už zkoušet novou hru pro další sezonu Monty Python´s Spamalot?
Nezačali. Vrcholí ale přípravy na zahájení zkoušek. 

Jak dlouho trvají prázdniny v kladenském divadle?
Určitě ne dva měsíce (směje se). Devatenáctého srpna začínáme zkoušet. Čekají nás i dvojfázové zkoušky. 

-red-

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

81420822 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"25","type":"x","order":"1","pct":55.56,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"20","type":"x","order":"2","pct":44.44,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...