Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 28.3.2024 svátek má Soňa, zítra Taťána

Prohlášení divadelníků k odvolání Jana Krafky

Rada města Kladna dnes na svém jednání schválila odvolání Jana Krafky, z pozice jednatele "ředitele" Městského divadla Kladno. Už v reakci na tento městem předem ohlášený krok vydali divadelníci prohlášení, které také přečetli veřejnosti na závěr Malých kladenských Dionýsií, tedy slavnosti k ukončení divadelní sezony.

My, zaměstnanci a spolupracovníci instituce Divadla Kladno s.r.o. se vymezujeme vůči jednání radnice, respektive vedení Města Kladna.

Považujeme za nepřípustné, aby se stávající vedení divadla a jeho zaměstnanci o takto zásadních připravovaných změnách dozvídali neoficiální cestou. Pokud by nedošlo k úniku informací na internet, zřejmě by se v divadle o tomto plánovaném postupu nevědělo doteď.

Co je pro divadlo jako instituci a její zaměstnance podstatné, je ujištění, že se nebudou dít radikální změny v provozu, stejně uměleckém, tak i ekonomickém. Operuje se ztrátou, která narostla od roku 2016, tedy roku, kdy se soubor činohry přesunul z Divadla Lampionu zpět do Městského divadla Kladno. Je tedy přirozené, že rozpočet narostl. Velmi problematické a účelově zavádějící je též operování s termínem „ztráty“, což je oficiální termín pro dotaci divadla.

Chtěli bychom znát odpovědi na otázky, jež vyvstaly z rozhovorů s naším dosavadním jednatelem, Janem Krafkou a prohlášením rady města na oficiálních stránkách. A odmítáme odvolání současného jednatele, dokud nám otázky nebudou zřetelně zodpovězeny a nevznikne tedy reálný důvod.

Citujeme: „Některé nejasné kroky, nevýhodné smluvní vztahy a rozhodnutí v oblasti řízení provozu divadla a vynaložení financí nedokázal vysvětlit a obhájit.“ Chtěli bychom transparentně formulovat konkrétní příklady, které jsme přesvědčeni, je vedení naopak schopno vysvětlit a vyvrátit.

Proč se má ve vedení divadla zavést nová funkce a jak přesně to má přispět ke snížení ekonomické zátěže?

Proč není nikde uvedena osoba, která by měla Jana Krafku ve funkci nahradit, zvláště, když je toto jméno v úzkých kruzích známo?

Proč není oficiálně znám ani termín, zvlášť, když byl Janu Krafkovi oznámen? V tiskové zprávě města se hovoří, že bude rada o naplňování změn rozhodovat počátkem prázdnin, přitom by měl být Jan Krafka odvolán 1. července, tedy rozhodnuto je.

Citujeme: „Úkolem nového jednatele bude vytvořit stabilní ekonomické zázemí pro rozvoj divadla a jeho souborů…“ Tedy tomu tak nyní není? A jak se tento jev projevuje?

V současné celostátní politické situaci bychom, zvláště od vedení ODS, očekávali, že na regionální úrovni nebude jednat obdobným způsobem, vůči němuž se vymezuje. Odvolávat lidi bez udání zjevných důvodů a dosazování dalších, s evidentními politickými vazbami v hraničních termínech. To jsou praktiky nehodné demokratické společnosti.

MgA. Jaroslav Slánský
Umělecký šéf Městského divadla Kladno

DiS. Lucie Radimerská
Umělecký šéf Divadla Lampion 

-red-

Čtené prohlášení můžete vidět na FB Městského divadla Kladno

protest

Fotograf Jiří Hokův v pondělí dopoledne zaznamenal protest divadelníků proti postupu vedení města Kladna

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

1119190758 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"25","type":"x","order":"1","pct":55.56,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"20","type":"x","order":"2","pct":44.44,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...