Dobrý podvečer, dnes je čtvrtek 28.3.2024 svátek má Soňa, zítra Taťána

Jaroslav Slánský: Pan Jiránek ze své arogance neustoupil

V pozici uměleckého šéfa Městského divadla Kladno se podílel na mnoha inscenacích, které plnily jeho hlediště do posledního místa. V dalších zaujal jako herec. Jaroslav Slánský za týden v divadle končí.

Nerozmyslel jste si svoji výpověď?
Nerozmyslel. Za výpovědí si stojím. Zvlášť po všech dalších událostech v divadle v posledních týdnech. Moje rozhodnutí má dva rozměry. Zaprvé lituji trochu toho, že jsem ji nepodal dřív, hned s odvoláním Jana Krafky. Netušil jsem, že divadlo může být tak přímo radnicí řízeno. Radní dělí tábory na bezproblémové a ty, kteří jsou moc vidět. Těch by se nejradši okamžitě zbavili. Za druhé kladenskému divadlu jsem dal kus života, miluji ho, takže z té situace, která v něm nastala, je mi zle. Nemohu se dál koukat na to, jak se divadlo ničí. Na místo Krafky totiž přišel člověk, který všude, kde prošel, tam to ničil. Nová jednatelka mne nepřesvědčila, že divadlu rozumí a může mít napsáno v životopisu cokoliv. Změny v kladenském divadle se prostě neuskutečnily v rámci pravidel slušného chování a z moci pánů, kteří o něm vůbec nic neví. Doufal jsem, že když se pan Jiránek objevil na radnici po volbách podruhé, že se už poučil ze svého arogantního chování, vypočítavosti a nefér jednání. Bohužel, nepoučil se. Déjá vu... Lidé jako on potřebují vládnout pevnou rukou a je jim jedno, kolik lidí přitom padne. A má své poslušné přisluhovače, kteří mu dělají špinavou práci. 

Připravujete pro kladenské divadlo nějakou novou hru?
Už ne. Odmítl jsem jako režisér připravit inscenaci Miluju tě, ale… Podílím se už jen na inscenaci České Vánoce, která se bude hrát během adventu.

Kolik inscenací spolu s vámi z divadla zmizí?
Domluvil jsem se s paní jednatelkou, že dohraju to, co je domluvené. Víc nic. Poté skončí Petrolejové lampy, Neúplní, Babička, ale ta je hlavně o Zuzaně Mixové, která také ze stejných důvodů odchází. Následují další výpovědi, takže brzy zřejmě zaniknou i další kusy. Uvidíme. Nikdy jsem si nemyslel, že pozici uměleckého šéfa mám navždy, ale rozhodně jsem nečekal, že to bude pro mě tak smutný odchod. Je strašné potkávat v jednom divadle tolik demotivovaných lidí… Paní Žantovská nepřesvědčila, že je ekonomický či divadelní odborník a udivuje mne, jak málo času v práci tráví a jak neskutečně pomalým tempem vzniklé komplikace řeší. Někteří zaměstnanci se to bojí říci veřejně, ale respekt si nezískala. Spíše naopak. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

1838198072 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"25","type":"x","order":"1","pct":55.56,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"20","type":"x","order":"2","pct":44.44,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...