Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 28.3.2024 svátek má Soňa, zítra Taťána

Jiří Š. Hájek sklízí za detektiva Poirota chválu

Na konci loňského roku by oslavila Agatha Christie 130. narozeniny. Městské divadlo Kladno (MDK) slavnou spisovatelku dávno zařadilo do svého repertoáru.

Její nejslavnější detektiv však loni oslavil narozeniny ještě kulatější. Detektivní román Záhada na zámku Styles, ve kterém se poprvé objevila postava Hercula Poirota, totiž poprvé vyšel roku 1920. Belgičan s geniální myslí a fenomenálním knírkem by tak měl na dortu svíček rovných sto.
Obliba detektivních románů Agathy Christie nepolevuje ani pětačtyřicet let po její smrti a její knihy patří k nejprodávanějším titulům všech dob. Také divadelní zpracování se těší široké oblibě, ať už jde o slavnou inscenaci Pasti na myši v Londýně nebo kteroukoliv z dalších detektivních her hojně inscenovaných po celém světě.
V roli Hercula Poirota se tak představila celá plejáda herců, pro které je Hercule Poirot skutečnou výzvou.  Inscenace Vražda v Orient Expresu v režii Petra Mikesky patří k divácky oblíbeným titulům MDK a to i zásluhou Jiřího Š. Hájka, který k roli Hercula Poirota přistupuje osobitě avšak s citem pro klasické poirotovské charakteristiky.
Jiří Landa ve své recenzi napsal: „Hájek postavu posouvá do svého vlastního svébytného pojetí. Přestože jde vlastní cestou, ve výsledku je i jeho Poirot distingovaný, rozhodný, ale i rozvážný, přičemž je kvůli svému zvláštnímu podivínství zdrojem úsměvného pobavení. Především je ale opravdu živoucí postavou, která si po vyřešení příběhu pokládá jednu z nejzávažnějších etických otázek: jestli má člověk právo vzít spravedlnost do svých rukou… Je sympatické, že inscenace tuto rovinu akcentuje a dodává jí jistý přesah od pouhé zábavy.“
Buďte i vy svědky temného zločinu, který se uskuteční za takřka nevysvětlitelných okolností. Další reprízy Vraždy v Orient Expresu jsou plánované na březen 2021. Na nákup vstupenek je možné využít dárkové poukazy MDK.
Více se dozvíte na adrese www.divadlokladno.cz" target="_blank" rel="noopener">.

-red-

mdkk
Divadlo dárkovými poukazy své fanoušky zaujalo


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

465985300 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"25","type":"x","order":"1","pct":55.56,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"20","type":"x","order":"2","pct":44.44,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...