Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 18.4.2024 svátek má Valérie, zítra Rostislav

Za oponou s Kristýnou Čepkovou. Mnoho povyku pro NIC?

V uplynulém týdnu jsme zahájili poslední zkoušení v sezóně. Sváteční komedii Williama Shakespear a v nejnovějším českém překladu Jiřího Joska přijel do MDK nazkoušet Zdeněk Bartoš. Režisér, překladatel a umělecký šéf Západočeského divadla v Chebu se v kladenském divadle neocitl poprvé. Ještě jako student DAMU se podílel na inscenaci Petra Svojtky Nebezpečné vztahy coby asistent režie. 

Zakončovat sezonu Shakespearem je hezké. Soubor už je sice místy na pokraji sil (a to nás kromě poslední premiéry čekají ještě Malé kladenské dionýsie!), ale herci mají shakespearovský repertoár většinou rádi, protože skýtá mnoho zajímavých příležitostí. Navíc zrovna tento titul se odehrává v létě na slunné Sicílii… Závěr sezony bude tedy prodchnut téměř už prázdninovou atmosférou. A co že jsme pro vás z Bardova širokého dramatického rejstříku vybrali? Komedie MNOHO POVYKU PRO NIC byla sice napsána kolem roku 1598, přesto hovoří na témata naprosto nadčasová a její slova dolehnou k současníkovi stejně jako k alžbětinci, jak už to ostatně velký dramatik a básník Shakespeare uměl a stále umí.

V hlavní roli je samozřejmě láska, ale dojde také na intriky a především pomluvy. Právě o nich bychom chtěli hrát. V poslední době jsme svědky mnoha omylů a závěrů postavených na nepravdivých či polopravdivých základech. Právě možnost manipulace prostřednictvím polovičatých informací, lživých zpráv a „zaručeně ověřených faktů z blízkého zdroje“ je tím, co nás na „Povyku“ velmi zajímá. Ale ještě pár slov k té lásce, protože právě pro ni je v naší komedii povyku mnoho a přestože je vlastně zbytečný, z tohoto hlediska se nedá tak úplně říci, že by byl „pro nic“…

Komedie Mnoho povyku pro nic má dva ústřední páry milenců, do jejichž vztahu zasáhnou pomluvy. Naivnější dvojici představují Héra a Claudio, který uvěří pomluvám o své vyvolené a dramatický zvrat na sebe nenechá dlouho čekat. Abych nevyzradila hlavní zápletku, v tuto chvíli vám sdělím jen tolik, že jako Héru uvidíte Barboru Janatkovou a Claudia hraje Matěj Vejdělek, a zaměřím se raději na druhou dvojici. Pár ironických komentátorů, kteří pro ostřejší narážku nejdou daleko, tvoří Beatricie a Benedik (ve starším českém překladu nesou úsměvná jména Blažena a Beneš). Ti dva se na první pohled nesnáší, ale jak známo, od nenávisti k lásce nebývá tak daleko. Jejich předobraz získal v literatuře a v posledních desetiletích zejména ve filmových romantických komediích mnoho pokračovatelů… Ostatně sám Shakespeare tento princip použil už ve starší komedii Zkrocení zlé ženy. Hašteřící se pár v „Povyku“ je však mnohem sofistikovanější, a tak se do hry zamíchají nejen city a milostné pudy, ale také rozum! Jak to s hubatou Beatricií, kterou hraje Anežka Rusevová, a s rádoby cynickým Benedikem (Jiřím Š. Hájkem) dopadne, to se dozvíte od 24. června. Vězte, že o vtipné slovní přestřelky, komické situace i chvíle napětí nebude nouze! 

Na jevišti se dále můžete těšit na Jaroslava Slánského, Viktora Zavadila, Jana Krafku, Michala Maléře a na další tváře našeho souboru.

Přijďte se přesvědčit, zda všechen ten POVYK je skutečně jen tak „pro nic za nic“.

V divadle se na vás moc těší

Kristýna Čepková, dramaturgyně MDK  

Foto: Linda Luptáková

mnohopovyku

 Zahajovací zkouška hry Mnoho povyku pro nic

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

1740754776 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"33","type":"x","order":"1","pct":55,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"27","type":"x","order":"2","pct":45,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...