Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024 svátek má Marek, zítra Oto

Vaše Kladno zve na novou premiéru

Městské divadlo Kladno uvede tuto sobotu (10. 2.) další ze svých mnoha premiér, tentokrát s názvem Neúplní v režii Jiřího Š. Hájka. Ten Vašemu Kladnu poskytl exkluzivní rozhovor v podání dramaturgyně divadla Kristýny Čepkové.

Představ nám Neúplné…
Jde o spojení světa potřebných se světem těch, kteří umí ty potřebné využít pro své zájmy. Zkrátka: Když se nedaří mafiánům propašovat drogy do Makedonie a potkají se s postiženými, kteří právě zkoušejí Romea a Julii a shodou okolností míří právě na festival do Makedonie, ale ejhle, peněz se nedostává… A v obou světech je mladý muž a mladá dívka. A všem něco schází - všichni jsou tak trochu neúplní. No, a pak je to především komedie… sněhobílá komedie.

Je to tvá třetí režie, nepočítáme-li scénická čtení a další divadelní akce, v městském divadle. Mají tvé kladenské inscenace něco společného, nějaký shodný rys?
To asi neumím úplně posoudit. Každá inscenace je dost jiná, Ale myslím, že rozpoznatelnost ve výstavbě situací určitě bude. Myslím, že i můj smysl pro humor je dost specifická disciplína, která se v inscenacích odráží. Dospěl jsem navíc k jednomu malému podpisu, týká se písně My Way, kterou v Neúplných použiji již po čtvrté. Šla by nahradit jinou, ale já se rozhodl pro "podpis".

Jaké to je být režisérem v divadle, kde jsi zároveň angažován jako herec?
Vzhledem k tomu, že jsem takto fungoval v BuranTeatru skoro deset let, není to pro mě nic nového. Doba, kdy jsem někoho potřeboval přesvědčovat o svých schopnostech, je pryč a teď se jen snažím poctivě a s energií vést herce. Výstavba situací a postav je pro mě alfa a omega a jsem přesvědčený, že když režisér opravdu ví, co chce a umí to předat, není třeba o něm pochybovat. Věřím, že je to můj případ...

Co si myslíš o fenoménu takzvaného režijního rukopisu? 
Myslím, že na něm není nic špatného. Mít nějaký rukopis ovšem neznamená, že musí být každá má inscenace stejná. Ale jistá rozpoznatelnost je fajn. 

Pokud je to možné, zkus stručně definovat „divadlo podle Hájka“. Jaké divadlo máš rád?
Mám rád divadlo situační, „herecké“ (ačkoliv je to problematické označení - ale modří už vědí), odvážné a lehce "ujeté". Mám rád divadlo, které chce něco říct. Nemusí to být vždy hluboká myšlenka, může to být jen imprese, pocit, radost ze žánru… ale hlavně něco! No a pak...bez humoru by to nešlo. A může jít lehce i za hranu… což?

Kristýna Čepková

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

2008111893 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"0","type":"x","order":"1","pct":0,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"1","type":"x","order":"2","pct":20,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"1","type":"x","order":"3","pct":20,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"3","type":"x","order":"4","pct":60,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...