Dobré ráno, dnes je sobota 20.4.2024 svátek má Marcela, zítra Alexandra

Kladenské divadlo zve na sezonu „Ať žijí legendy!“

Divadelní sezona 2018/2019 je 104. sezonou Městského divadla Kladno a také 3. sezonou od znovuotevření zrekonstruované budovy. Podtitul „Ať žijí legendy!“ odkazuje nejen k výročí 100 let od založení samostatné Československé republiky, ale rovněž k výjimečným osobnostem, které si budete skrze jednotlivé inscenace připomínat.

V průběhu celé sezony se divadelníci budou věnovat tématům, která s tímto výročím souvisí a zároveň vzdají hold českým i světovým „legendám“. První premiérou bude Babička Boženy Němcové v dramatizaci Františka Pavlíčka. Premiéra se uskuteční 6. října. V režii Martina Vokouna se v titulní roli představí Zuzana Mixová, která letos slaví 40 let na kladenském jevišti. V celosouborové inscenaci pro celou rodinu budou důležitou složkou folklórní motivy, lidové zvyky a obyčeje, autorská hudba a choreografie.

Stejně jako v uplynulých dvou sezonách se bude doplňovat repertoár na malé scéně. Připravovanou novinkou komorního sálu je americká hra Richarda Dressera Rána pod pás. Pod režijním vedením Jiřího Š. Hájka čeká diváky nové uspořádání hlediště a tři nejmladší členové souboru, kteří budou nejen hrát, ale postarají se i o světla a zvukový doprovod. Česká premiéry se odehrají 19. a 20. října. 

V listopadu se MDK opět zúčastní Noci divadel, která letos připadne na státní svátek 17. listopadu, tedy Den boje za svobodu a demokracii. V rámci již tradičního bohatého programu v různých částech divadla se uskuteční premiéra dvou aktovek Václava Havla Audience a Protest. Režie se ujme šéfdramaturgyně souboru Kristýna Čepková. Poslední premiérou v kalendářním roce bude 8. prosince hra komerčně nejúspěšnějšího amerického dramatika Neila Simona Apartmá v hotelu Plaza. Režisérka Věra Herajtová po úspěchu dramatu Oskar a růžová paní nazkouší další, tentokrát komediální inscenaci. 

Komediálním titulem začne také rok 2019. Hra, která se zvrtla, kterou divadlo uvede v české premiéře, v minulosti zaznamenala fenomenální divácký úspěch na West Endu i na Broadwayi. Pod režijní taktovkou uměleckého šéfa Jaroslava Slánského se připravuje pro diváky nejedno překvapení. Česká premiéra: 2. února.

Na jaře (6. dubna) bude mít premiéru Učitel tance. Divadelní adaptaci stejnojmenného filmu dle scénáře Jiřího Hubače s Martinem Dejdarem v hlavní roli zrežíruje Jiří Bábek. Nedílnou součástí celosouborové inscenace bude hudba 30. až 40. let 20. století a dobové choreografie. Sezonu zakončí dvě autorské inscenace, které kladenské divadlo uvede ve světových premiérách a které vznikají přímo pro divadlo v Kladně. Tou první je hra režiséra a herce Miroslava Hanuše o „králi českého rokenrolu“ Miki Volkovi Jak umřít na rokenrol (premiéra 25. května). V hlavní roli se představí Jan Krafka, kterému je text psán přímo na míru. Druhou novinkou Dům Usherů II pak divadelníci vzdají hold dílu Edgara Allana Poea. Herec a režisér Jiří Š. Hájek připravuje netradiční divadelní formu, v němž ožijí různé prostory divadelní budovy. Poslední premiéra se uskuteční 15. června. 

Také v této sezoně bude doprovodný program v Divadelní kavárně. Pro sezonu 2018/2019 se programu a režie jednotlivých večerů ujme mladý režisér Josef Kačmarčík, který v Kladně v minulých letech režíroval inscenace současných her Tlustý prase a Poručík z Inishmoru. Po kladných ohlasech na program v uplynulých sezonách se opět připravuje scénická a inscenovaná čtení, večery poezie i krásné literatury či hudební recitály. Ale objeví se také několik novinek.

Ani v sezoně 2018/2019 nebudou chybět velké doprovodné akce, které se těší stále většímu počtu diváku. Kromě již zmiňované mezinárodní Noci divadel je to například účinkování členů uměleckého souboru na kladenské Literární noci a vánočních trzích, v únoru tematický Divadelní ples, v květnu Den otevřených dveří a v červnu tradičně Malé kladenské Dionýsie 2019. 

- red -


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

2128166045 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"34","type":"x","order":"1","pct":55.74,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"27","type":"x","order":"2","pct":44.26,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...