Dobrý podvečer, dnes je čtvrtek 18.4.2024 svátek má Valérie, zítra Rostislav

Honza Loněk: Jágr byl pro mě superstar z Hnidous

Je mu přes třicet, vede rodinný hudební hotýlek Kuklík, hraje i zpívá hlavně blues. Honza Loněk, syn slavného českého novináře z Hnidous, nedávno zveřejnil svůj hudební klip o Kladnu s účinkujícím Jaromírem Jágrem. Dnes s největší hvězdou českého hokeje začíná první liga a Honza nám vysvětlil, jak písnička přišla na svět. 

Co bylo impulsem ke vzniku neotřelého videoklipu?
Písnička vznikla před deseti roky, videoklip teprve nedávno díky hudebnímu studiu Fabrika v bývalém areálu Poldi. Prapůvod písničky existuje někdy na počátku devadesátých let. Jarda Jágr bydlel v Hnidousích nedaleko od nás a s tátou se dobře znali. Mně bylo asi šest let a Jarda byl pro mne superstar. Vzpomínám si, že jsem podle zvuku motoru jeho Mitsubishi poznal, že je doma (směje se). Pak jsem si v dospělém věku založil kapelu a písničku o tom, že kluk z Hnidous dokáže dobýt Ameriku, jsem napsal v roce 2008. Kluk, který by v Americe měl ještě za živa svou ulici. Text mě napadl spontánně. Tímto děkuji studiu Fabrika a fotografu Jirkovi Hokůvovi, že jsme s kamarády mohli udělat naši novou desku, na které písnička určitě bude. Vyjde letos v prosinci. 

Proč je píseň v angličtině?
Protože dělám blues a to má důraz na druhou dobu. Když zpíváte blues, tak vám jde angličtina do pusy automaticky. Taky vím, že Češi moc rádi blues nemají, k němu se musíte proposlouchat, prožít ho. V písničce i klipu je důraz na osmašedesátý rok, na Hnidousy, je v tom odkaz, že ať se stane, co se stane, Kladno bude pořád hokejové město. A s tím Reganem to také není náhodou. Kdysi Jarda přiznal, že měl na základní škole v žákovské knížce fotku amerického prezidenta Regana. Ten se to prý na začátku devadesátých let dozvěděl a Jardovi zavolal domů, aby mu řekl, že to ví.

Dnes začíná další Jágrova sezona v hokeji. Budete chodit na zimák?
Tuhle sezonu se chystám chodit na Rytíře častěji než v minulosti. 

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

1959935389 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"33","type":"x","order":"1","pct":55,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"27","type":"x","order":"2","pct":45,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...