Dobré dopoledne, dnes je sobota 20.4.2024 svátek má Marcela, zítra Alexandra

Barbora Hron Vovsíková: „S Barunkou mám pěkný vztah.“

Barbora Hron Vovsíková přišla do kladenského divadla v roce 2016 – podobně jako většina stávajícího souboru. Tehdy čerstvá absolventka VOŠ herecké v Praze Michli zaujala uměleckého šéfa především svým zpěvem.

První rolí v angažmá pro ní byla Susan v muzikálu DONAHA! Od té doby uplynuly dva roky a z Barbory je zkušená herečka i vdaná paní (loni se přímo v divadle provdala za hereckého kolegu Tomáše V. Hrona, pozn. red). Nyní září v hlavní roli Barunky v inscenaci Babička. 

Jaký jsi měla vztah k Babičce Boženy Němcové před zkoušením a nyní?
Bohužel asi jako většina lidí - jako k povinné četbě. Coby dítě mě to téma nelákalo a myslím si, že to není čtení pro děti, že spoustu věcí nemůžou pochopit, a to je v pořádku. Ale dávat to jako POVINNOU četbu může zapříčinit právě to, že si na to člověk udělá doživotně špatný názor a ten se pak těžko mění. Já jsem ho změnila. Teď je pro mě Babička něco, k čemu by se lidé měli vracet, alespoň pro tu něhu, kterou v sobě má, a které je v dnešní době málo. Vzbuzuje ve mně pocit jemnosti a divokosti tehdejšího světa. Pocit, že když člověk něco potřebuje, nekoupí si to zabalené v obchodě, ale musí tomu dát péči a čas. 

Napadlo by tě někdy, že budeš hrát Barunku? Jak vidíš tuto postavu?
Barunku vidím jako dívku, která má v sobě neustálé vnitřní pnutí, potřebuje nasávat svět se vším všudy a občas je ráda dramatická, protože prožívá život naplno. Zároveň je upřímná, čistá, dychtivá a natěšená na život, který ještě nepoznala. Asi mě to nenapadlo nikdy, ale jsem za ni moc ráda, vytvořila jsem si s ní takový pěkný vztah a zároveň si spoustu věcí skrze ni uvědomila. 

Čerpáš při práci na této roli z nějakých vlastních zkušeností nebo zážitků?
Od doby co jsem poznala svého muže, pomáhá mi asi nejvíce on. Čerpám z nás, z naší lásky, on je můj pohon pro všechno. Když mám s něčím problém nebo se zaseknu a nevím si rady, je to vždycky on, kdo přijde s řešením. Hodně spolu o práci mluvíme, debatujeme nejen o svých rolích, ale i o celku jako takovém. To mě posouvá a z toho čerpám. Nevím, jestli jsem úplně odpověděla na otázku, ale přijde mi to důležité říct. 

Určitě odpověděla. Přejděme k partnerství na jevišti. Jak se ti zkouší a hraje se Zuzanou Mixovou?
Když se podívám na jevišti Zuzance Mixové do očí, vím v tu chvíli, že se tam může stát cokoli a bude to parádní. Krásně se mi se Zuzkou navazuje herecké napojení, čerpám z ní a ona mi to oplácí. Tohle je opravdu za odměnu a moc si vážím toho, jak mě Zuzanka přijala za svou Barunku, i toho, že může být mou babičkou. Moje babička z Měchenic se přijela podívat na premiéru a jsem si jistá, že byla pyšná, že mám takovou divadelní babičku. (úsměv)

Umíš si představit samu sebe, až jednou budeš babičkou?
Bělovlasá babča a děda Tom u chatky na lavičce, s kočkou na klíně, okolo pobíhají děti a je nám pořád stejně krásně. To si představit umím. 

Babička měla premiéru 6. října. Jak vypadala tvá sobota? Máš třeba nějaký premiérový rituál?
Spánek, odpočinek, vana plná vody, rodina. To jsou moje rituály.

Kristýna Čepková
Foto: Tomáš Glasberger
(vzhledem k přátelství i kolegiálním vztahům mezi Kristýnou a Bárou je v rozhovoru používána forma tykání, pozn. red.)

NEJBLIŽŠÍ REPRÍZY BABIČKY: 18. října od 19:00, 28. října – slavnostní repríza od 15:00, 13. listopadu od 19:00, 19. listopadu od 18:00.  

barunkasbabickou

Barunka s b(B)abičkou

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

1830566295 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"34","type":"x","order":"1","pct":55.74,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"27","type":"x","order":"2","pct":44.26,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...