Dobré odpoledne, dnes je pátek 19.4.2024 svátek má Rostislav, zítra Marcela

Jana Zenáhlíková: „Kladno miluju!“

Jana Zenáhlíková platí po léta za skvělou muzikálovou herečku a zpěvačku, kterou znali diváci především v Praze. Od podzimu 2016 je to ale jinak. Jana tehdy poprvé v životě nastoupila do stálého angažmá, a sice do Městského divadla Kladno. 

Od té doby září na jeho prknech v rozličných rolích: vtipná kadeřnice Barbs v romantické komedii Perfect Days, paní Robinsonová v Absolventovi, ztřeštěná Vicki v DONAHA! či rafinovaná Vera v komedii Neúp!ní. Nyní měla premiéru v roli Viktorky v Babičce podle Boženy Němcové. Na jevišti se potkává se svou devítiletou dcerkou Adélkou, která hraje stejnojmennou dětskou roli. V letošní divácké anketě se Jana stala nejoblíbenější herečkou MDK.

 

Jaký jsi měla vztah k Babičce Boženy Němcové před zkoušením a jaký máš nyní? 
Babička pro mě byla, krom opsané synopse do čtenářského deníku, ta kniha se složitými větami, co „jí každej zná a já vlastně taky. Tak co?“ Jak jsem byla hloupá! To teda pořád jsem, jen o malinkato míň... Našla jsem v tom díle netušené roviny. Dnes je to pro mě hluboký, pravdivý, něžný příběh o lidskosti a učebnice laskavosti. Možná můj pohled na Babičku také notně ovlivňuje postava Babičky, jak ji mám možnost chvílemi hltat z portálu v podání Zuzky Mixové. Miluju ji… Je obě. 

Napadlo by tě někdy, že budeš hrát Viktorku? 
Tak to by mě v životě nenapadlo. 

Jaká podle tebe je? 
Viktorka je upřímná, divoká, pracovitá, živá, ale taky plachá a čistá. 

Jak se ti zkouší a hraje s kolegou Michalem Maléřem v roli Černého myslivce?
Mně se s Míšou obecně zkouší skvěle. Hraje se mi s ním skvěle. Navíc má moc nakazit mě svým bohorovným klidem a to já coby "Hujer" děsně potřebuju.

Jak vypadala tvá premiérová sobota před Babičkou? Máš třeba nějaký premiérový rituál? 
Řekla jsem si, že budu spát. Poslední dobou jen stěhujeme, montujeme, převážíme, úřady, zkoušky, představení. Byl to první den, kdy jsem mohla spát. 

Během zkoušení Babičky ses přestěhovala do Kladna. Jak se ti tu líbí? 
Miluju to tady! Spím na matraci, co mi půjčila Vladimíra Benoni, jím ze stolu od Hájkovic rodiny. Další plus - Hron Vovsíkovi na dohled, druhým směrem mám svého rytíře Milana Soukupa, našeho technika, který s námi také hraje v Babičce a v Neúplných. A to zdaleka není všechno… Je tu dobře.

Pozvala bys, prosím, diváky do divadla?
Slavnostní repríza Babičky 28. října už je za námi, ale srdečně zveme také na další reprízy - v listopadu a v prosinci! Přijďte, Babičku hrajeme často a rádi. 

Kristýna Čepková

Foto: Tomáš Glasberger

Termíny představení a vstupenky na www.divadlokladno.cz

 

janaze2

 Jana jako Viktorka v inscenaci Babička. 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

697958596 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"33","type":"x","order":"1","pct":55,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"27","type":"x","order":"2","pct":45,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...