Dobré ráno, dnes je úterý 19.3.2024 svátek má Josef, zítra Světlana

Jan Krafka: Pro diváky chystáme bestseller

V pozici jednatele vede Městské divadlo Kladno třetí sezonu. Sezonu, ve které divadlo mnoho inscenací vyprodalo. Na začátku nového roku nejen z pozice šéfa, ale také herce, zve Jan Krafka na světový bestseller!

O hlavní kladenskou scénu zájem diváků roste. Mediálně méně se už ví o tom, jak si u diváků vede Divadlo Lampion, který máte také v jednatelské dikci…
Lampion se poté, co do něj na pozici uměleckého šéfa vstoupila Lucka Radimerská, posunul kupředu. Soubor opět jezdí na zájezdy. Vrátil se na Skupovu Plzeň, na Libereckou mateřinku, má za sebou zájezd do Nitry, s kterou jsme po letech obnovili spolupráci. Lucka do Lampionu přivedla i spoustu režisérských osobností. Festival amatérských divadel konaný tradičně v Lampionu jsme díky ní posunuli o několik úrovní výše. Na jaře divadlo chystá i svůj festival. Sjedou se na něj nejlepší profesionální loutkové soubory. Čeká nás výjezd do Itálie i Dánska a Lampion se představí na divadelní lodi bratří Formanů.  S tváří Lampionu jsem spokojený a věřím, podle ohlasů, že diváci také. 

Přesuňme se na hlavní scénu. Poslední premiéra uvedená v prosinci loňského roku Apartmá v hotelu Plaza má u diváků vynikající ohlas. Jde podle mého názoru o skvělou komedii. Prý se ale diváci milující komedie mají zvláště těšit na únor, kdy uvedete inscenaci Hra, která se zvrtla. Proč takové očekávání právě u téhle komedie?
Je to celosvětový bestseller dnes již bývalých britských studentů. Naše divadlo je první, které ji v Česku uvede na scénu. Jak výpravou, tak hereckými výkony ji divákům vřele doporučuji. 

O kolik je v současné době hlediště divadla plnější v porovnání s dobou, kdy jste v něm začal na postu jednatele působit?
Nerad bych to srovnával. V rekonstruovaném divadle jsme budovali nový soubor, přišel nový umělecký šéf, diváci si zvykali na nové prostředí, jiné pojetí divadla, než jaké zažívali po dobu rekonstrukce v Lampionu. Za dvě sezony se nám podařilo divadlo rozjet tak, že jsme, myslím, diváka zaujali. Na tom mají zásluhu všichni zaměstnanci divadla, nejenom herci a režiséři. V současné době divadlo jede již standardně v plném tempu (usmívá se).

Jaký je divák kladenského divadla?
Nejraději má komedie a hudební inscenace. Ovšem oproti tomu je takřka pokaždé vyprodaná naše malá scéna s drsnější či vážnější nabídkou. Pak trefně charakterizujte kladenského diváka (usmívá se). 

Nálepku VYPRODÁNO jste ke konci roku dávali k inscenacím často. Uvažujete o rozšíření počtu úspěšných her do měsíčního programu?
Není kam je přidávat. Hrajeme v podstatě stále. Program kladenského divadla je každý měsíc naprosto plný. Dáváme v něm prostor i vážné hudbě nebo divadlům z jiných měst, kam jezdíme i my. Kolikrát bychom uvítali, kdyby měsíc měl padesát dní…

-red-

Foto: Tomáš Glasberger

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

1093762124 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"21","type":"x","order":"1","pct":60,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"14","type":"x","order":"2","pct":40,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...