Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024 svátek má Marek, zítra Oto

Kladno rozesměje Hra, která se zvrtla

Bude aspirovat na nejlepší divadelní komedii, kterou v téhle sezoně Městské divadlo Kladno (MDK) uvedlo.  A možná nejen téhle sezony… Hra, která se zvrtla, má svou českou premiéru na kladenské scéně druhého února.

Fenomén jménem Hra, která se zvrtla, se zrodil v roce 2012 v Londýně. "Tři spolužáci, později zakladatelé veleúspěšného Mischief Theatre, kteří spolu studovali herectví na londýnské akademii, společně vymysleli a nazkoušeli skutečnou bombu. Stvořili originální divadelní frašku založenou na nekonečné sérii nešťastných příhod a trapasů, které se mohou přihodit snad jen během divadelního představení,“ říká Kristýna Čepková, dramaturgyně MDK, a pokračuje: „To, co známe třeba z Fraynovy slavné komedie Bez roucha (Za scénou), je zde znásobeno a dovedeno ad absurdum. Zároveň se jedná o ´nechtěnou parodii´ klasické anglické detektivky ve stylu Agathy Christie, kterou ovšem samotní herci berou smrtelně vážně a lpí na všech nazkoušených detailech, ač jim osud hází klacky pod nohy prakticky po celé představení. Tento střet vážnosti a groteskní komiky považuji na celé hře za vůbec nejvtipnější. Není divu, že se Hra, která se zvrtla, stala celosvětovým diváckým hitem, posbírala několik prestižních cen, byla přeložena do více než dvaceti jazyků a dosáhla rekordních úspěchů jak na West Endu, tak na Broadwayi. Kladenské divadlo bude první, které hru uvede u nás.“ 

Inscenace obdržela například cenu Laurence Oliviera za nejlepší komediální text roku 2015. „Když jsem hru viděl před rokem a půl na Broadwayi, zamiloval jsem si ji. Už předtím jsem viděl některé pasáže na Youtube a bavil se nad nimi. Je velmi herecká a baví tisíce a tisíce lidí po celém světě. Je skvěle napsaná a vypointovaná. Vznikla v Londýně a jen se potvrzuje, že máme s Brity společný smysl pro suchý i bláznivý humor. Také je to pocta Monty Pythonům, kteří mi jsou velmi blízcí a objeví se i prvky humoru, který známe z dílny Divadla Járy Cimrmana. Hned jsem přemýšlel o tom, jak hru přivést do České republiky. Podařilo se a teď nezbývá než doufat, že bude bavit i diváky u nás,“ zve do hlediště na skvělou podívanou Jaroslav Slánský, režisér inscenace a umělecký šéf MDK.

V různých postavách se představí Kristina Sitková, Matěj Vejdělek, Ondřej Volejník j.h., Tomáš V. Hron, Jan Krafka, Michal Maléř, Jiří Š. Hájek a Vladimíra Benoni. 

-red-

Foto: Tomáš Glasberger

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

1395512868 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"0","type":"x","order":"1","pct":0,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"1","type":"x","order":"2","pct":20,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"1","type":"x","order":"3","pct":20,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"3","type":"x","order":"4","pct":60,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...