Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 28.3.2024 svátek má Soňa, zítra Taťána

Bářiny "Liškoviny". Příroda není Paříž

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Příroda není Paříž

Je to už pár dní, co se ve Francii stala obrovská tragédie. Jeden z nejtypičtějších symbolů Paříže, chlouba národa a významný kus historie zahalil dým a rozžhavené jazyky ohně. Během pár minut to věděl celý svět. Že Stará dáma bojuje o každičký kousek zdiva a Francouzi pláčou nad obrovskou škodou, která vznikla vlastně úplnou náhodou. 

Přesně se mi v ten moment vybavila celá událost kolem našeho Národního divadla. Francouzi totiž zrovna tak posílají peníze na opravu jejich významné stavby a je to naprosto přirozené. Historie je to nejvíc, co každý národ má. Jeho minulost, která se stává také budoucností. Hrdost, pýcha a především kořeny. Důkaz o vyspělosti země, zručnosti našich předků. O historii se můžeme opřít, můžeme se s ní chlubit, můžeme ukázat naši kulturu. 

Přesto je však jedna věc, která je ještě mnohem víc. Něco, co by nám lidem mělo být ještě o něco přednější než architektura a minulost. Ano, mám na mysli přírodu – matku všeho. Jenže přírodu člověk nevytvořil a tím pádem asi nemá pocit, že ji musí nějaký způsobem chránit. Není to dědictví člověka, ale něco, co k nám prostě tak nějak odjakživa patří… 

Přitom právě zde sehrává člověk obrovskou roli. Příroda mu sice nepatří, přesto si z ní však bere, cokoli se mu zamane. A bere si víc a víc, aniž by cokoli vracel. Žádná historická budova jako je Notre-Dame, by nikdy bez přírody nevznikla. Ať už kvůli materiálu, výstavbě či prostě jen dělníkům, kteří potřebovali někde čerpat sílu. Všechno, co kolem sebe máme, je výsledkem toho, co jsme k našemu životu dostali. Všeho, co tu bylo už dávno před námi.

Proto je mi trochu líto, když čtu o miliardářích, kteří se po požáru v Paříži dobrovolně vzdají obrovských obnosů peněz, jen aby katedrálu zachránili. Neříkám, že by neměli, Stará dáma si to naopak rozhodně zaslouží. Jen si říkám, kde takoví lidé jsou, když nám před očima mizí lesy, umírají poslední druhy zvířat a mnoho dalšího. Proč tohle není důvod k tomu, darovat peníze na pomoc. Copak příroda je méně důležitá?  Není snad dostatečně reprezentativní, unikátní, vzácná? Nezaslouží si také naši záchranu? Ani když si uvědomíme, že právě příroda je život? 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

1644397373 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"25","type":"x","order":"1","pct":55.56,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"20","type":"x","order":"2","pct":44.44,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...