Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024 svátek má Marek, zítra Oto

Bářiny "Liškoviny". Křehkost života

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Křehkost života

Život je někdy opravdu zvláštní. Jeden den dýcháte, běháte, cítíte krev v každé části vašeho těla a všechno to funguje tak automaticky, že si ani nestačíte uvědomit vzácnost celého toho procesu. A pak konec. Pouhé mrknutí oka a všechno, co bylo, je rázem jinak. Nebo dokonce úplně pryč. 

Všichni jsme se už mohli jistě přesvědčit, že smrt si mezi lidmi opravdu nevybírá. Jednou si vezme nemocného, jindy starého a někdy naprosto zdravého a mladého člověka. Člověka, který sportuje, dodržuje životosprávu a má celý život teprve před sebou. 

A přesně v ten moment si člověk uvědomí tu křehkost lidského života. Ten fakt, že každé „ahoj“ může být někdy to úplně poslední. Že stačí opravdu jen malá chvilka, prakticky lusknutí prstů, a všechno se může od základů změnit. Člověk si pak neustále opakuje v hlavě, zda tomu nešlo nějak zabránit, zda nešlo udělat něco, co by situaci změnilo. Že stačila pouhá minuta zdržení a věci by měly úplně jiný spád. 

A to je podle mě na smrti to úplně nejhorší. Ten pocit nejistoty, beznaděje, bezmoci a především nečekanosti. Zvykli jsme si, že jako nejmocnější tvorové světa zvládneme cokoli. Ovlivníme cokoli. Cokoli kromě smrti. Nad tou nemáme stále žádnou moc. A to nás na ni děsí asi úplně nejvíc. 

Filipa jsem neznala. Někteří mí přátelé však ano a možná proto jsem si opět, prakticky po roce, co nás podobně nečekaně opustil jiný kamarád, uvědomila tu blízkost smrti. Ano, lidé samozřejmě umírají denně, a to všude ve světě. Jenže dokud se podobná událost nedostane do naší bezprostřední blízkosti, příliš to nevnímáme. Vnímáme pouze vlastní životy a vlastní starosti, které se pak v kontrastu s tím vším zdají naprosto nedůležité…

Chtěla bych proto všem tesknícím lidem, kteří ztratili blízkého člověka, říci, že každá bolest je jen dočasná. A že každé prázdné místo časem zaplní krásné vzpomínky. 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

623237694 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"0","type":"x","order":"1","pct":0,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"1","type":"x","order":"2","pct":20,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"1","type":"x","order":"3","pct":20,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"3","type":"x","order":"4","pct":60,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...