Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024 svátek má Marek, zítra Oto

Bářiny "Liškoviny". O čem se nepíše

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

O čem se nepíše

Pouštět se do článku o politice je vždycky tak trochu ožehavé. Člověk si není jistý, kam až může ve svých názorech zajít. A to navzdory tomu, že svoboda slova není jen nějakým výkřikem do tmy. 

Na druhou stranu, právě to mi tak trochu nedá spát. Ta zdánlivá svoboda. Mylná představa, že může každý říct a napsat cokoli. Nebo takhle. Napsat si opravdu můžeme, co chceme. Problém nastává v momentě, když to chceme zveřejnit. Protože ne všude vám bohužel otisknou všechno. 

Krásným příkladem bylo uplynulé úterý. Na Václavském náměstí se sešly davy lidí a to s jednou jedinou vidinou. Říci nahlas názor na některé politiky a požádat je, aby poslechli hlas lidu. Nebo ho alespoň nějakým způsobem brali na vědomí. V potaz. Však od toho jsme „demokratická“ země, ne? 

Nebudu se tu zabývat tím, zda je jednání politiků správné, zda je důstojné setrvávat ve funkci, když se kvůli vám plní ulice transparenty. A dokonce nebudu ani rozebírat důvod, proč se tomu tak děje. I když bych asi klidně mohla. A rozhodně by to vydalo na více stránek.

Co mě však zaráží je fakt, jak se o těchto věcech informuje. Ještě před pár lety si tisk nevybíral. Psal o všech zprávách, které se lidí týkaly a které je neměly minout. Jenže v současné době se jaksi vracíme někam do minulosti. Do dob, kdy cenzura fungovala stejně dobře, jako udávání. A pokud stále přesně nevíte, kam tím vším mířím, navážu opět na ten zmíněný demonstrující úterek, o kterém se psalo všude, jen v určitých novinách ne. A světe div se, všechny tyto noviny mají jednu věc společnou. Vydává je Mafra.

Ano, možná to je oproti dobám komunismu jen slabý odvárek. Ale i kdyby, proč se vracet? Proč opakovat něco, co tu již bylo? Proč se musí novináři dovolovat, co smí, a co zase nesmí otisknout, a proč jsou titulní strany deníků tak moc odlišné? Zvlášť po tak důležitých dnech, jako bylo například toto úterý.

Odpověď všichni známe. Ale dokud ji nebudeme říkat nahlas a tak dlouho, jak jen bude třeba, bůhví kam až se zase vrátíme. 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

1125927374 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"0","type":"x","order":"1","pct":0,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"1","type":"x","order":"2","pct":20,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"1","type":"x","order":"3","pct":20,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"3","type":"x","order":"4","pct":60,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...