Dobré odpoledne, dnes je pátek 19.4.2024 svátek má Rostislav, zítra Marcela

Bářiny "Liškoviny". Nejvtipnější národ

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Nejvtipnější národ

Když jsem v pátek pročítala na internetu zprávy, ihned mě zaujal článek, který říkal, že Češi jsou nejvtipnějším národem světa. Tenhle titul nám udělil jeden známý britský komediální herec a udělal z nás tak mezinárodní centrum smíchu a legrace. A já si, čím víc jsem nad tím vším přemýšlela, uvědomila, že má vlastně absolutní pravdu.

Každý jiný národ, kromě nás Čechů, má totiž nějaká omezení. Určitá tabu pro to, čemu by se lidé smát neměli a z čeho by si v žádném případě neměli dělat legraci. Jenže to prostě v Čechách neplatí. My si naopak dokážeme dělat legraci ze všeho. Každičká situace, věta, zkrátka cokoli se může stát výborným vtipem pro ostatní. A čím víc absurdní to celé je, čím víc černého humoru to obsahuje, tím lépe. 

Češi totiž dokáží vtipkovat o rasismu, nemocích, úchylkách, smrti, válce, podvodech, postiženích, tragédiích a třeba také o Hitlerovi. Nic na světě nám není v tomhle ohledu svaté. 

Naopak bych řekla, že naše mozky fungují už tak nějak odjakživa jako radary pro zachycení čehokoli, co může být alespoň trochu vtipné. Jsme mistři v hledání legrace tam, kde ji ostatní nevidí. Nebo tam ani vůbec není. To nevadí. Něco najdeme, vymyslíme, přetvoříme – ostatně to máme v genech.

Kdyby se mě někdo zeptal, a nemyslím pouze teď, myslím už mnohem dříve, proč jsem ráda Češkou a čeho si na naší zemi vážím, jednou z věcí by byl rozhodně právě humor. Protože to je něco, co nás zcela charakterizuje a odlišuje. Něco, co nám nikdy nikdo nevezme a co tady bude i za dalších sto let. A jsem moc ráda, že si toho nevšímáme pouze my Češi, ale i jiné národy. A že nás za to dokáží ocenit.

„Černý humor je jako pár nohou - někdo ho má, někdo zase ne,“ a Češi v tomhle případě mají těch párů nejspíš hned několik.

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

2064854711 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"33","type":"x","order":"1","pct":55,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"27","type":"x","order":"2","pct":45,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...