Příjemnou noc, dnes je pátek 19.4.2024 svátek má Rostislav, zítra Marcela

Bářiny "Liškoviny". Letní dovolená

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".


Letní dovolená

Je to už taková tradice. Sotva se v kalendáři objeví první červenec a aura prázdnin prostoupí malé i velké, cestovní kanceláře si začínají mnout ruce, jelikož většina národa odjíždí za šuměním vln a křikem racků daleko za hranice svého domova. Přitom je to vlastně docela paradox. Celý rok čekáme, až bude v Čechách teplo, a když konečně přijde, odjíždíme pryč.

Nechápejte mě špatně. Nic proti tomu nemám. Ostatně je to z velké části tak

to nastaveno kvůli dětem, které mají dva měsíce volno a čekají, kam je rodiče vezmou a jaký vymyslí program. Jasně daná a logická rovnice. Sama jsem jako malá trávila většinou celé prázdniny někde. Jednou s rodiči, dvakrát s prarodiči. Máma mi prakticky jen balila a vybalovala. 

Jenže spousta lidí, ať už mladých a bezdětných, či naopak starších s dětmi již odrostlými, v tomto naučeném modelu pokračuje. Čekají na dva měsíce prázdnin, aby si v práci vzali volno a odjeli z tepla za teplem. Opustili třicet stupňů Celsia a přejeli například do egyptských pětačtyřiceti. 

Jednou jsem někde slyšela názor, že cestování v létě vlastně ani není cestování. Že je to prostě zájezd k moři. A že pravé objevování a poznávání začíná v momentě, kdy vybočíte z toho, co už dávno znáte. Tedy noční lety v červenci a v srpnu do známých letovisek, kde místní obyvatelé už umí celou řadu českých slovíček. 

Záleží tedy jen na nás. Na tom, jestli máme školou povinné děti a využíváme prázdniny jako dobu, kdy nemusíme psát omluvenky. A jestli celý ten prázdninový výlet máme opravdu jako dovolenou. Protože to je skutečně dovolená – zasloužený odpočinek v době, ve které se to jaksi očekává. 

Jestli ale tu možnost máte, zkuste udělat v jednom roce změnu. Užít si léto, když ho tu konečně máme a zkrátit si naopak tu dlouhou zimu. Prohřát si kosti, opálit kůži, načerpat trochu toho vitamínu D. Třeba budete litovat, třeba už nikdy neuděláte jinak. Kdo ví. Ale pokud to nezkusíte, nikdy nebudete vědět. 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

1844476622 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"33","type":"x","order":"1","pct":55,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"27","type":"x","order":"2","pct":45,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...