Příjemnou noc, dnes je pátek 29.3.2024 svátek má Taťána, zítra Arnošt

Bářiny "Liškoviny". Zdraví

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Zdraví

Zdraví je to nejcennější, co máme. Ano, zní to možná trochu jako klišé, ale je to svatá pravda. Všechno ostatní můžeme nějakým způsobem nahradit. Jenže zdraví – to máme opravdu jen jedno jediné. 

V životě každého z nás jsou chvíle, kdy si stěžujeme na hlouposti. Zaobíráme se jen zdánlivými problémy a nafukujeme je do obřích rozměrů. Z jednoho malého pupínku uděláme pomyslný vulkán, z nepovedené schůzky tragédii a ze ztráty například klíčů naprosté neštěstí. Přitom vůbec o nic nejde. Všechno jsou to věci, které mají řešení a které jsou nepříjemné jen v konkrétním okamžiku. 

Znáte to. Všechny ty fráze typu „Jeď opatrně!“, „Dej na sebe pozor!“, „Běž už k tomu doktorovi!“. Dennodenně nám je někdo opakuje a my je se stejnou pravidelností vypouštíme druhým uchem ven. Neřešíme jejich obsah, jejich naléhavost. Bereme život a vlastní zdraví jako naprostou samozřejmost. Vždyť, co se může stát?

Jenže pak přijde zlom. Život nám protkne situace, na kterou nejsme připraveni a na základě které musíme přehodnotit všechno, čemu jsme doposud říkali „problémy“. A přesně v ten okamžik si uvědomíme, na čem jediném skutečně záleží. 

Život a zdraví každého z nás visí na tenoulinkém provázku, který se může kdykoli natrhnout, nebo dokonce přetrhnout úplně. Je to ta nejkřehčí věc, jakou jsme kdy drželi v rukou, a přesto si s ní často házíme jako s míčem. A stačí jeden nestřežený okamžik, či naopak jedno plíživé nepovšimnutí a zjistíme, že míč, se kterým si hrajeme, není z gumy, ale křišťálu. 

Jeden skok do vody, jedna podivná bolest hlavy, jeden ohňostroj, jedna prudká zatáčka, jedna krev tam, kde být nemá - to všechno někdy stačí. Stačí k tomu, abychom si začali zdraví opravdu vážit a přestali řešit hlouposti. Protože ty budou, i když my už nebudeme. 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

1843372093 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"25","type":"x","order":"1","pct":55.56,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"20","type":"x","order":"2","pct":44.44,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...