Dobrý podvečer, dnes je čtvrtek 18.4.2024 svátek má Valérie, zítra Rostislav

Fejeton Kuby Beznosky. Kladno hokejové

Když se řekne Kladno, většinou si lidé vybaví uhlí, ocel a ... hokej.

Šachty jsou již roky zavřené, ač se pod městem ještě spousta černého zlata nachází, nikdo už ho nikdy nevyrube. Hutě - dříve ve světě pojem - jsou dnes v dezolátním stavu. Co šlo ukrást, bylo ukradeno, co nešlo ukrást, bylo zbouráno, zbytek chátrá. Světově uznávanou a kvalitní ocel zde již nikdo nevyrobí. Smutný osud jednoho z hlavních symbolů města.
Hokej... další symbol města, který jako jediný nezanikl, i když měl několikrát namále. Připomínat Kladeňákům historii jejich klubu by bylo tahání dříví do lesa. Snad všichni na Kladně ví, jak úspěšní byli hokejisté v sedmdesátých letech, kdy urvali pět ze šesti svých titulů mistra Československa. Pospíšil, Nový, Kaberle a spousty dalších výjimečných borců válcovala ligu. Pak to již tak slavné nebylo, přišly pády, poté vzestupy...Ale již ne až na vrchol. V extralize místo bojů o medaile začaly boje o záchranu. Což se ne vždy podařilo. 
Ovšem na rozdíl od hutí či dolů se hokej vždy stačil včas zmátořit a po pádu přišel zase vzestup. Ovšem někdy to trvalo několik let.  Na posledním vzestupu kladenského klubu má velkou zásluhu jeho majitel a zároveň jeden z nejlepších světových hokejistů všech dob a další z mnoha slavných odchovanců -  Jarda Jágr. Vrátil se do rodného klubu a slíbil, že udělá vše pro to, aby Kladno hrálo extraligu. Toto do puntíku splnil. A co víc - je s podivem, že tohoto borce můžeme stále vidět na ledě jako aktivního hráče. Rozdílového hráče, který pořád dokáže zastínit i hokejisty o dvě generace mladší. Neuvěřitelné. Proto si važme, že máme možnost pozorovat legendu v akci. A je úplně jedno, zda v nejvyšší soutěži či o stupínek níž. Troufnu si tvrdit, že bez Jaromíra Jágra by se hokej na Kladně hrál na úplně jiné úrovni.
Ale poslední výrazný kladenský symbol žije, a to právě díky Jardovi. Pojďme mu to vrátit tím, že na domácí zápasy bude bouřlivá atmosféra, i když se třeba nedaří. Protože nikoho lepšího již na kladenském ledě neuvidíme.  Slíbil, že bude hrát do padesáti, a já mu věřím, protože Jarda sliby plní. 

Jakub Beznoska


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

2104762578 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"33","type":"x","order":"1","pct":55,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"27","type":"x","order":"2","pct":45,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...