Příjemnou noc, dnes je úterý 23.4.2024 svátek má Vojtěch, zítra Jiří

Fejeton Kuby Beznosky. Léto na Berounce

Letošní léto bude jiné, poznamenané pandemií koronaviru. Zahraniční dovolená zřejmě bude možná, ale pouze po splnění určitých podmínek. Tyto informace mě ale nechávají naprosto chladným. Já léto trávím nejraději v kempu na Berounce.

Někdo touží po moři, luxusním hotelu či výletech po památkách. Mně stačí stan či karavan, gril a pivko. Když k tomu mám kolem sebe fajn lidi, bývá to nezapomenutelná dovolená. My s partou přátel jezdíme do kempu Višňová u Křivoklátu již mnoho let. Kdo by hledal luxus a špičkové služby, bude zřejmě zklamaný. Kemp je spíše pro nenáročnou klientelu. Žádná Wi-Fi, vířivka, bazén ani wellness služby. Místo toho nám kemp nabídne pohodu, hezkou přírodu kolem a pár příjemných hospůdek se super zábavou, o kterou se starají všelijaké amatérské kapely.  Že vás válení u řeky a popíjení pivka nebaví? Nevadí, je tu spousta možností, jak se zabavit. Můžete si půjčit šlapadla anebo se vydat na výlet po okolí, je zde hned několik úžasných míst. Namátkou třeba hrad Křivoklát, kde se o prázdninách pravidelně konají různé zajímavé akce. Můžete se též vydat na hezkou procházku do nedalekého Branova, kde najdete útulné občerstvení, ve kterém vás přivítá milá obsluha s nějakou dobrotou do žaludku. Odtud je to jen kousek k domku místní legendy - převozníka Karla Proška, známé postavy z knih Oty Pavla. Když už jsem zmínil tohoto spisovatele a milovníka Berounky, připomenu, že zde má svoji pamětní síň, která jistě stojí za návštěvu. Poblíž se pak nachází i známý přívoz, určitě ho využijte. Ochotný převozník vás bez úhony dopraví na druhý břeh, a vy můžete pokračovat v procházce. Vydejte se po silnici podél řeky, proti jejímu proudu. Zhruba po kilometru narazíte na vyhlášený hostinec U Rozvědčíka, známý též z děl Oty Pavla. Hostinec byl vždy vyhledávaný pro svoji kuchyni, jenže v posledních letech se zde vystřídalo několik provozovatelů a ne vždy to byla změna k lepšímu. Teď se ale zdá, že se kvalita vrací, takže si s chutí něco dobrého objednejte. Zpátky do kempu je to po silnici asi čtyři kilometry, ale máte i možnost doplout do kempu po řece. Berounka je v tomto úseku líná a bezpečná, takže vám stačí třeba jen lehátko. Jen pozor na jez jménem Nezabudický mlýn. Většinou je zde nutné plavidlo přenášet. Krásných míst je v okolí Berounky hodně, toto byl jen jeden tip na procházku. Pevně věřím, že v létě bude situace klidná, vládní nařízení zrušená a budeme si moct užít fajn léto. Kdo zůstane v Čechách, určitě neprohloupí, protože u nás je krásně i bez moře.

Jakub Beznoska


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

2045728021 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"0","type":"x","order":"1","pct":0,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"0","type":"x","order":"2","pct":0,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"1","type":"x","order":"3","pct":100,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"0","type":"x","order":"4","pct":0,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...