Dobré ráno, dnes je pátek 19.4.2024 svátek má Rostislav, zítra Marcela

Fejeton Kuby Beznosky. Návrat k běžnému životu

Pandemie koronaviru je u nás na ústupu. Nově nakažených nijak dramaticky nepřibývá a naopak počty uzdravených se zvyšují. Země se pomalu vrací do běžného režimu. Konečně.

Již několik dlouhých týdnů zažíváme něco, na co nejsme absolutně zvyklí. Kvůli pandemii je vyhlášen nouzový stav, který nás svírá už od března. Omezení pociťujeme všichni. Do té doby naprosto běžné činnosti nám jsou odepřeny. Lidé často nemohou do práce. Starší ročníky možná vzpomínají na léta před rokem 89, ti mladší často nechápou, jak je možné, že je někdo omezuje v demokratickém státě.
Virus je ale naštěstí již na ústupu, a tak se uvolňují i vládní nařízení. Skončilo omezení pohybu na veřejnosti, takže můžeme s partou přátel na čerstvý vzduch. Postupně se otevírají obchody či služby. Napadlo vás někdy, že se tak moc budete těšit ke kadeřníkovi? A nebo do zaměstnání? Milovníky zlatavého moku určitě potěší otevření zahrádek a o týden později i celých hospod a náleven. To bude radosti. Radost jistě pociťují i žáci a studenti, jelikož příjmačky na střední školy i maturity letos budou. Někteří naivní školáci s tímto již nepočítali a teď se jim malinko svírá žaludek. Věřím ale, že u zkoušek nakonec uspěje drtivá většina z nich.
Život se postupně navrací do starých kolejí. Do konce května by měla být zrušena všechna vládní nařízení, kromě nošení roušek. Ty budeme muset strpět zřejmě do června. Je víceméně jisté, že ne vše bude stejné jako před pandemií. Určitá omezení nás budou svírat ještě nějaký čas. Ke změnám dojde v mezinárodní dopravě, cestování po světě bude zpočátku složité. Letos přijdeme i o velké kulturní akce či festivaly. Samozřejmostí bude zodpovědné chování a zvýšená hygiena. Důležité ale je, že jsme to nejhorší zvládli a začínáme opět žít plnohodnotný život. Budeme si ho vážit více?

Jakub Beznoska


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

598979793 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"33","type":"x","order":"1","pct":55,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"27","type":"x","order":"2","pct":45,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...