Dobré odpoledne, dnes je středa 24.4.2024 svátek má Jiří, zítra Marek

Bářiny "Liškoviny". My dva a pes

Každou sobotu se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou (23), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

My dva a pes

Něco se stalo. Usínáme o půlnoci a vstáváme před sedmou. Většinu dne trávíme venku. Nehrajeme žádné hry na telefonu. V osm ráno se procházíme po trávě před domem v pyžamu. Když někam jdeme, neřešíme, jestli jsou zavřená okna, ale jestli máme vodítko. A kromě toho také dostatek granulí, hraček a pamlsků. Zkrátka jsme si pořídili štěně. 

Jmenuje se Dobby. Ano, jako ten skřítek z Harryho Pottera. Proč? Však se stačí podívat na ta jeho ušiska. Skáče, kouše, běhá, ale vždycky jen půl hodiny. Pak dvě hodiny spí a my si mneme ruce a rychle doděláváme všechny resty - David předělává nějaké to kolo, já píšu bakalářskou práci. Anebo prostě jen tak sedíme nad tím malým tvorem s holým břichem a díváme se na něj jako na ten nejzajímavější pořad v televizi. 

„Hele, jak leží!“ 

„Koukej, jak se klepe!“

„Poslouchej, jak vrčí ze spaní, co se mu asi tak zdá?“

Pořídit si psa je obrovská zodpovědnost. To ví každý. A kdo žije v představě, že to tak není, tak je zkrátka skutečně naivní. Člověk musí počítat s tím, že se mu v momentě změní celý život. Ne snad proto, že posbírá několik psích exkrementů a nachodí za den o pár metrů či kilometrů víc. Ale změní se mu život proto, že se náhle stane někým, kdo má veškerou zodpovědnost za jednoho živého tvora. Za tvora, který v něj bezmezně věří a považuje ho za toho nejlepšího na světě. A vy ho zkrátka nechcete zklamat. Chcete tu pro něj vždy být, dobře ho vychovat, dopřát mu takový život, jaký si zaslouží. 

Z poklidného života se tak v momentě stane jedna obrovská starost. Ale není to ten typ starosti, kterou byste za cokoli vyměnili. Tahle starost je plná radosti. Radosti, která je sice doplněna o útrpné výrazy u třicátého utírání loužičky, o neustálé napomínání a zlobení se, o bezpředmětné plácání novinami a trpělivost při srdcervoucím kňučení.

Ale v tu chvíli, kdy už vaše nervy pracují na plné obrátky a jste jen krůček od toho udělat z milého štěněte hot dog, přijde něco, co rozfouká veškerou naštvanost, jako by ani nikdy nebyla. Ach jo - ty psí oči, ty nám byl čert dlužen. 

Tak tedy, haf a pusu.

doby

Dobby

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

1413108669 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"0","type":"x","order":"1","pct":0,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"0","type":"x","order":"2","pct":0,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"1","type":"x","order":"3","pct":33.33,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"2","type":"x","order":"4","pct":66.67,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...