Dobrý večer, dnes je čtvrtek 25.4.2024 svátek má Marek, zítra Oto

Bářiny "Liškoviny". Německá charita

Každou sobotu se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou (23), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha studuje média, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

 Německá charita

Když píšete fejeton během prázdnin, jste odkázáni na zážitky z výletů a dovolených. Protože psát o horku a koupání je stejné, jako když se dva lide baví o počasí - tématu, co přichází vždy, když dojdou slova a řeč se zadrhává stejně jako nepromazaný řetěz na kole.

Takže jsem ve čtvrtek jeden takový inspirativní výlet absolovala. Po osmé hodině ráno jsme přejeli německé hranice a plni adrenalinu se nemohli dočkat první horské dráhy. Zábavné parky jsou totiž v naší rodině takovým pravidelným návratem do dětských let a právě Němci tuhle cestu do minulosti velice rádi zprostředkovávají.

Jenže důvod, proč se vůbec o celém výletu zmiňuji a proč ho považuji za inspirativní, je úplně někde jinde. 

Je to kolem osmdesáti let, co si Němci vymysleli, že blonďáci nejsou hloupí, ale vyvolení, a že oči, jakožto studna do duše, musí mít barvu nebe. Dodnes se o tom ví a učí. Německo byl národ, jenž miloval čistotu a disciplínu. A pak, jednoho dne, kdy byla obloha modrá stejně jako arijské oči, to všechno skončilo a z hrdosti zbyl jen stud. Stud za všechny hříchy války a pocit provinění. Takže se nová německá generace musela v očích Evropy nějak očistit. Logicky.

A teď přichází souvislost mého výletu a toho, co tu povídám. V zábavném parku jsme potkali spousty lidí. Jedni stáli frontu na atrakce, jiní měli přednost. Jedni si všechno platili, jiným bylo vše dáno pod nos a zadarmo. Německo se zkrátka pořád snaží nějak stoupnout v našich očích. A právě v tuhle chvíli se rozhodlo splnit sny všem stoprocentně neárijským obyvatelům naší planety Země. A pomocí zájezdů s naprosto ukázkovou péčí německých vychovatelek dokazuje, že se historie neopakuje. 

Nevadí, že ten snědý chlapec pohrdá zmrzlinou, kterou dostal, koupíme mu kafe. Nebojte se, nemusíte čekat, počkáme raději my. A co, že to nese ta žena pod svou burkou? Hrnec? To nevadí, tak si někde v parku uvaří, tentokrát zapomeneme na zákazy a přimhouříme oko. Hlavně abychom nebyli nařčeni z rasismu. Protože Německo své chyby neopakuje (a raději zkouší dělat další).

Barbora Lišková

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

540787099 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"0","type":"x","order":"1","pct":0,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"1","type":"x","order":"2","pct":20,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"1","type":"x","order":"3","pct":20,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"3","type":"x","order":"4","pct":60,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...