Dobré odpoledne, dnes je středa 24.4.2024 svátek má Jiří, zítra Marek

Bářiny "Liškoviny". Jen růžová to může být

Každou sobotu se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou (23), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha vystudovala mediální obor, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Jen růžová to může být

Do Kladna nám dorazila Rekola a společně s nimi se rozmohl malý, po ulicích se nenápadně plížící a parazitující nešvar. A tím je nenávist k růžové barvě. 

Nebudu tu dělat žádný PR článek o tom, jak jsou Rekola skvělá a pro město nezbytná věc. Jen řeknu, a to zcela za sebe, že je škoda, že podobných nápadů, které jsou ve své podstatě zcela jednoduché, a přitom v každém směru efektivní, není víc.

Na celé věci mě však zaujala jedna věc. A to fakt, jak dokáží lidé, kterým je ve své podstatě jedno, jestli si koupí modrou, nebo šedou teplákovku, řešit barvu. Celý projekt se totiž zcela logicky barevně sjednotil a jako poznávací znamení zvolil pro svá kola růžový lak. Osobně vidím záměr zcela jasně: výraznost, poznatelnost, zapamatování. A to by se tvůrcům projektu s temně zelenými koly nejspíš nepovedlo… 

Jenže v Kladně narazili. Sotva se totiž kola dostala do ulic, rozhořela se na internetu zajímavá diskuze, ve které se objevovala slova jako „gay“ a „barbie“. Samotnou mě v tu chvíli překvapilo, jak je společnost kolem mě v tomto ohledu příšerně staromódní. V jakém to proboha žijeme století, abychom se báli projet na kole jen proto, že má jeho rám růžovou barvu? Abychom snad dostali strach z nařčení z homosexuality a přílišné „blonďatosti“, či přeslazenosti? A kdyby ano, je to něco, kvůli čemu by se měli lidé pomalu lynčovat? Nehledě na to, že právě díky stoprocentní poznatelnosti těchto kol hned každému stejně dojde, že jste si v garáži nenastříkali starou „Libertu“ na růžovo a neházíte s ní teď patky v ulicích Kladna.

 

Co bych chtěla říct závěrem? Snad jen to, ať neodsuzujete projekt jen proto, že si nezvolil zrovna vaši oblíbenou barvu. A ať se nedíváte skrz prsty na ty, kterým to je upřímně jedno. A už vůbec ne na ty, pro které je růžová barvou jejich vnitřní duhy. 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

1032683810 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"0","type":"x","order":"1","pct":0,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"0","type":"x","order":"2","pct":0,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"1","type":"x","order":"3","pct":33.33,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"2","type":"x","order":"4","pct":66.67,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...