Dobré odpoledne, dnes je úterý 16.4.2024 svátek má Irena, zítra Rudolf

Bářiny "Liškoviny. Kdo nám zabil Ježíška?

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou (24), fejetonistkou, glosátorkou a přítelkyní hokejisty Davida Růžičky, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Barbora na Metropolitní univerzitě Praha vystudovala mediální obor, předtím absolvovala tvůrčí psaní na Literární akademii. V Kladně maturovala na Sportovním gymnáziu.

- red -

liska

Kdo nám zabil Ježíška?

Vánoce jsou svátky klidu a míru. Období, kdy si mají lidé projevovat lásku, trávit čas pohromadě a dělat si navzájem radost. Jenže kdesi mezi jmelím, barevnými řetězy a červenými čapkami jsme začali pomalu vraždit Ježíška. A to docela nevědomky.

Stačí zvednout oči a podívat se kolem sebe. Z českých Vánoc, které znamenaly především tradice a přírodu, se během pár let stala nablýskaná honba za nejlepším osvětlením, nejnazdobenějším stromečkem a obrovskou hromadou co největších dárků v balicím papíru se Santa Klausem.

Ostatně právě Santa Klaus je ten, kdo drží nad kolébkou s Ježíškem dýku a každý rok nenápadně přibližuje její ostří k rychle tlukoucímu srdci novorozence. Ano, přesně to dělá ten vlídně vypadající stařeček v červeném oblečku, jehož jasně bílý plnovous zaplňuje veškeré současné vánoční motivy. Nenápadně, pozvolna, ale zatraceně úspěšně.

Zeptejte se dítěte, kdo nosí vánoční dárky. Ať vám popíše onu kouzelnou osobu, která hledá za okny dopisy přání a zvoní po štědrovečerní večeři na zvoneček. Dost pravděpodobně bude mít totiž podle popisu červenou čapku a přijede na saních tažených sobem Rudolfem a jeho společníky. A pokud dostanete odpověď „dárky nosí Ježíšek,“ gratuluji, ale obávám se, že se zadrhneme hned u jeho charakteristiky. 

Na druhou stranu, i my dospěláci na tom nejsme o moc lépe. Vánoce Josefa Lady jsme dávno vyměnili za jejich mnohem kýčovitější variantu. Nevěříte? Pak mi řekněte, jaká barva vás ve spojení s Vánoci napadne jako úplně první?

 

Bílá? Modrá? Nebo to byla zas ta proklatá červená…?

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

729205307 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"32","type":"x","order":"1","pct":55.17,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"26","type":"x","order":"2","pct":44.83,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...