Dobré odpoledne, dnes je úterý 23.4.2024 svátek má Vojtěch, zítra Jiří

Bářiny "Liškoviny". Všechny jsme čarodějnice

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

Všechny jsme čarodějnice

No dobře, uznávám. Říct tohle někdy na konci středověku, asi bych nebyla mezi ženami úplně oblíbená. Dost pravděpodobně bych možná i vyhubila ženskou rasu a sama si pak hodila na hranici pochodeň pod nohy.

Přitom bych neřekla nic nového. Věděla to církev, věděl to každý myslící člověk. Magie každé ženy se totiž ukrývá v tom, že je zkrátka a jednoduše žena.

Každá z nás to svým způsobem ví. Je ale rozdíl, jak s tím nakládáme. Jsou ženy a dívky, které dokáží čarovat tak šikovně a přitom nenápadně, že jim brzy padá k nohám polovina světa. Ostatně přesně takové se kdysi upalovaly. Muži se prostě potřebovali zbavit všech těch krásných dívek, které se na ně jen o trochu déle podívaly a braly si všechno, co měly v úmyslu. Představovaly čisté nebezpečí, podnět k hříchům, sílu, která by ovládala jejich myšlení i chování. 

A z toho všeho čišel strach, obavy a nevysvětlitelná magie. Protože muži přestávali chápat všechno, co byli schopni v jejich přítomnosti udělat a cítili se jako očarovaní. A dá se říci, že skutečně očarováni byli. Jen trochu jinak, než to prezentovali.

Každá dívka by byla něčeho takového schopná. Musela by ale chtít. Ale protože jsme každá jiná, máme jinou povahu, myšlení, názory, životní příběh a cíle, používáme podle toho i své osobní kouzlo. 

A to je přesně důvod, proč nás tenkrát neupálili úplně všechny. Mohli. Úplně klidně mohli, protože každá žena dokáže uhranout, pokud to opravdu chce a dá si to za cíl. Každá v sobě má moc, o jaké se mužům nesní. Je to totiž moc nad nimi samotnými. Jen to některé z nás dokáží skvěle skrývat a dávkovat opatrně, aby si nikdo nevšiml.

Tak si dejte, milé dámy, v pondělí pozor. Snad nikoho neočarujete příliš okatě. Večer to bude všude samý oheň a všichni víme, co se říká – hodného nepálí… A možná právě proto bychom všechny shořely až na popel...

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

197570373 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"0","type":"x","order":"1","pct":0,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"0","type":"x","order":"2","pct":0,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"1","type":"x","order":"3","pct":100,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"0","type":"x","order":"4","pct":0,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...