Dobré odpoledne, dnes je pátek 29.3.2024 svátek má Taťána, zítra Arnošt

Bářiny "Liškoviny". Síla sociálních sítí

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

Síla sociálních sítí

Ještě ve čtvrtek ráno jsem absolutně netušila, o čem budu tento týden psát. Jak to ale někdy bývá, osud mi během pár hodin poslal téma přímo pod nos…

Seděla jsem zrovna v práci u počítače, když za mnou přiběhl kolega s tím, že venku pobíhá ztracený pes. A protože všichni vědí, že jsem milovník zvířat, stála jsem o dvě minuty později venku s patnácti dekagramy šunky a lákala toho vykuleného chlupáče dovnitř. Hned o pár metrů vedle byla totiž hlavní silnice a raději nedomýšlet, co se mohlo stát. Retrívr byl však naštěstí mlsoun a ochotně spolupracoval. A když zjistil, že je v bezpečí, začal dokonce reagovat na povely a mazlil se s každým, kdo se přišel na toho nového „zaměstnance“ podívat.

Důležité však bylo najít jeho pána. Ale jak, když neměl obojek, neměl jméno, zkrátka nic. Ano, mohli jsme zavolat policii, ale pravděpodobně by pes skončil na Bouchalce. Proto jsem zkusila nejprve zapojit veřejnost a vyfotila psího dobrodruha na všechny sociální sítě, co mám. A čekala jsem. Po deseti minutách byla fotka několikrát sdílená a za dalších čtyři sta osmdesát vteřin jsem měla telefonní číslo na majitelku. A tak se necelou hodinu po našem nalezení setkal Eaton se svou paničkou. 

Celý tenhle příběh s dojemným koncem mě opět utvrdil v tom, jak mocné jsou v současnosti sociální sítě. A jak víme, každá moc má stinné i kladné stránky. V poslední době se však mluví převážně o těch záporných, které bezesporu existují a jsou více než reálné. Chtěla bych však připomenout, že mezi tou hromadou mínusů existují plusy, které nemůžeme nikdo Facebooku ani Instagramu upřít. A to je samotná sociální interakce. Sociální sítě totiž propojují jedince, skupiny a vůbec celý svět tak, jako nic na světě. Nikde nemůžeme svobodně hovořit k tak širokému publiku, oslovit takové množství potencionálních lidí za tak neuvěřitelně krátkou dobu. 

Mně trvalo necelých osmnáct minut, než jsem oslovila Eatonovu rodinu. A díky tomu mi došlo, že v momentně, kdy dovolíme sociálním sítím pomáhat, začnou se dít zázraky. Protože všechny klady i zápory, které přináší, stojí především na nás samotných. To my určujeme, jak budou naše veřejné profily pracovat a jak budou vnímány. Protože na samotném počátku jakékoli registrace není prakticky vůbec nic. Je to prázdná parcela, kde začínáme pokládat základovou desku, přikládat cihlu po cihle, až vytvoříme vlastní a jedinečný prostor. Prostor, který funguje a vypadá přesně tak, jak jsme chtěli.

Sociální sítě jsme totiž my. Profily skutečných lidí. Pouze prostor je nástroj. A jak s ním budeme pracovat, je naše svobodné rozhodnutí. 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

951833937 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"25","type":"x","order":"1","pct":55.56,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"20","type":"x","order":"2","pct":44.44,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...