Dobré odpoledne, dnes je pátek 29.3.2024 svátek má Taťána, zítra Arnošt

Bářiny "Liškoviny". O míru

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

O míru

Vsadím se, že pokud se vás zeptám, co bylo předevčírem za den, drtivá většina z vás mi bleskurychle odpoví, že pátek. Ostatně, máte pravdu, pátek rozhodně byl. Málokdo však ví, že byl přeci jen o něco důležitější než všechny ostatní. Letos na něj totiž připadl den, kdy si celá Země připomíná, jak důležitý a především vzácný je svět bez válek. Tedy svět plný míru. 

Mezinárodní nebo také Světový den míru se slaví v mnoha zemích po celém světě již od roku 1981. Je oficiálně věnován podpoře ideálů míru mezi státy i národy a především má pak nám lidem připomenout to, že za mír jakožto takový jsme zodpovědní naprosto všichni. 

Skutečný mír totiž začíná právě u nás. Mezi jednotlivými lidmi, na ulicích, v obchodech, u rodinných večeří. Právě to, jak se k sobě chováme, jak reagujeme na ostatní, jak jsme schopni jednat v afektu, jak diplomaticky dokážeme zvládnout krizové situace, odráží všechno, co se pak odehrává globálně. Jen občané jsou schopni zařídit skutečný a opravdový mír, na který pak reagují nejvyšší představitelé států. Protože já stále tak trochu naivně věřím (a především doufám), že miliony malých hlasů dokáže víc než pár hlasů velkých. 

Oproti tomu všemu se stále někde dočítám, že celosvětový mír je neudržitelný. A ty nejpesimističtější souvětí pak dokonce tvrdí, že relativní mír trvá už podezřele dlouho. A co pak? Co budou dělat zastánci míru, až se na ně budou řítit tanky? Bránit se? Vždyť ale obrana, jak se říká, je nejlepší útok. Jak tedy v takové chvíli udržet myšlenku skutečného klidu zbraní? Na takové otázky nemá odpověď nikdo z nás, dokonce ani ti, co sedí nejvýš a rozhodují o nejdůležitějších věcech. O míru se sice může tisíckrát jednat, ale především ho musí lidé opravdu chtít.

A právě z toho důvodu existuje 21. září. Den, kdy si připomínáme, jak skvělý je život ve světě, kde stát nejde proti státu, kde se nemusíme bát vojáků v ulicích a strachovat se o své manžely, otce a syny. 

Možná jste v pátek slyšeli zvonit zvony. Slyšeli byste je všude po světě. Rozeznělo se jich totiž hned několik stovek. Zvony jsou totiž již od počátku silně spjaty s náboženstvím a konkrétně pak s časem na modlitbu. Proto ta spojitost – na modlitbu za mír by se totiž určitě zapomínat nemělo.  

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

184905460 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"25","type":"x","order":"1","pct":55.56,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"20","type":"x","order":"2","pct":44.44,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...