Příjemnou noc, dnes je sobota 20.4.2024 svátek má Marcela, zítra Alexandra

Bářiny "Liškoviny". Zase ty volby

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

liska

Zase ty volby

Tak se nám to zase celé nějak sešlo. Den se dnem, rok s rokem, volební období s novým volebním obdobím. 

Původně jsem o volbách vůbec psát nechtěla. Co o nich také pořád psát, že ano. Agitaci na volební účast už jsem sepsala při přímé volbě prezidenta.

Proč tedy nakonec opět o volbách píšu? Co se stalo tak důležitého, že jsem změnila názor a vlastně i celé téma fejetonu? Nebylo to nic jiného než jednotliví kandidáti. Kandidáti různých volebních stran pro různé obce, města či jejich části. 

Úplně nejdřív mne totiž šokovalo, že některé kandidáty osobně znám. A právě proto vím, že bych je nikdy předtím s politikou a politickou situací nespojila. Ano, možná chápu snahu o přiblížení se občanům, ukázání, že se každý z nás může angažovat a rozhodnout se něco změnit. Na druhou stranu to ale neumím pochopit. Politice se přeci musí trochu rozumět. Nemohu kandidovat, pokud jsem ještě minulý rok netušila, co je to senát, legislativa aj. Nemohu se přeci jednoho rána jen tak probudit a rozhodnout se, že si začnu budovat politickou kariéru. 

I když tady u nás jsou možné různé věci…

Narážím teď konkrétně na jednoho kandidáta v Praze 5. Ano, tenhle člověk sice jistě má o politice ponětí, ale z etické stránky nemá na plakátech absolutně co dělat! Jsou to totiž přibližně tři roky, co jsem jeho obličej viděla naposledy. Stála jsem tenkrát ještě na půdě Literární akademie a poslouchala pohádky, které říkal do kamer České televize. Přitom jsme naprosto všichni věděli, že důvodem krachu nejstarší a doposud zcela fungující soukromé vysoké školy nebyl nikdo jiný než on a jeho kapsy plné milionů. 

A světě div se, nejen že mu to celé nějakým záhadným způsobem prošlo, ale navíc mu byla našimi politiky dána důvěra kandidovat. Tvářit se jako loajální osoba, která se bude svědomitě starat o své občany. A věřte mi, že tenhle člověk se rozhodně starat bude. Jen nejspíš ne tak, jak slibuje.

Tak si tak v duchu říkám, kde je nějaká morálka. Kde se neustále berou kandidáti nezpůsobilí, nebo způsobilí až příliš. Proč neexistuje nějaké etické síto, které dovolí politické angažmá jen lidem, kteří vědí, co dělat a přitom nemají nikde skříň plnou rozkládajících se kostlivců. Protože pochybuji, že my jsme sítem dostatečným…

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

2027328696 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"34","type":"x","order":"1","pct":55.74,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"27","type":"x","order":"2","pct":44.26,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...