Dobré dopoledne, dnes je středa 24.4.2024 svátek má Jiří, zítra Marek

Bářiny "Liškoviny". Kocovina

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Kocovina

Známe to všichni. Večer se příjemně táhne, sklenička střídá skleničku, z půllitru jako zázrakem zmizelo zase všechno pivo a dobrá nálada se začíná pomalu dotýkat pomyslného vrcholu. Alkohol umí udělat své. Ale to bohužel i druhý den ráno.

Když mi bylo…když mi zkrátka bylo o pár let méně, mohla jsem vypít absolutně cokoli. Nikdy mi nebylo špatně, a to dokonce ani po probuzení. Měla jsem naopak jakousi zvláštní schopnost absolutního procitnutí, kdy jsem byla schopná odběhat na tréninku třístovky a tvářit se u toho, jako když se nic neděje. Věty typu „už nikdy nebudu pít“ nebo „alkohol teď nechci chvíli vidět“ neexistovaly, naopak jsem neměla problém dát si hned večer u televize sklenku vína. Moje tělo zkrátka umělo alkohol bravurně odbourávat a nikdy mě nenechalo umírat na gauči. 

S každým rokem to ale začalo být horší a horší. Nejprve přišlo pravidelné kýchání po prvním loku (nejčastěji vína), čímž mne nejspíš chce pokaždé něco uvnitř varovat. Marně. A tak se rok co rok musím přesvědčovat o tom, že opravdu stárnu. Nebo se minimálně někam odstěhovala ta magická schopnost být ráno úplně v pohodě.

A tak jsem se postupem času dostala do stavu, ve kterém jsem dnes. Alkohol už mám jasně rozdělený na ten, po kterém mě druhý den bolí hlava, ten který přichází v úvahu, čisté zlo, červené víno a nejméně bolestivou alternativu nuceného „panáka“. A stejně se vždycky ráno probudím, rozhodně nevyspaná dorůžova, v hlavě se mi to různě přelévá a naklepává a tělo vykazuje jasné známky nesouhlasu. Jako by mi připomínalo, že mě tím prvotním škytnutím zkoušelo varovat. 

„To ty jsi ještě mladá, ale já když se v pátek opiju, tak jsem v pohodě až v úterý,“ smál se mým úvahám o pár let starší kolega. Očividně je kam jít a rekonvalescence se bude stále více prodlužovat. 

Existují tedy jen dvě možnosti. Začít raději abstinovat a vzdát se těch báječných chvil totálního zničení na gauči, nebo se začít smiřovat s tím, že se jeden večer rovná několikadenní proceduře vzkříšení. Lákavá nabídka, že? 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

1170039130 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"0","type":"x","order":"1","pct":0,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"0","type":"x","order":"2","pct":0,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"1","type":"x","order":"3","pct":33.33,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"2","type":"x","order":"4","pct":66.67,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...