Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024 svátek má Marek, zítra Oto

Bářiny "Liškoviny". S pohybem v duši

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

S pohybem v duši 

Říká se, že ve zdravém těle bývá většinou také zdravý duch. Že se pod pružnou kůží a hromadou svalů ukrývá také dobře vytrénovaná duše a vlastnosti důležité pro život. Tak se pojďme podívat, co je na tom pravdy…

Vzpomínáte si, není to ostatně tak dávno, jak se v médiích objevila zpráva o napadení naší skvělé tenistky Petry Kvitové? Všichni z toho byli v šoku a nejvíc asi sama Petra. Během jediné chvíle se jí poklidný den změnil v noční můru a celá její sportovní kariéra náhle zaškobrtla. Měla veškerou svou budoucnost doslova ve svých rukách. Zvláště pak v levačce.

Jenže mnohem důležitější, než hojení zranění, bylo hojení hlavy. Víra, že všechno bude dobré, že po tom všem zůstane jen pár jizev. A především pak uvědomění si, že nic z toho, co se stalo, nebude nikdy limitující. Naopak to člověka posune o krok dál, jen je potřeba se na to tak dívat. Jako na šanci být zase o něco silnější než doposud.

A přesně tohle Petra zvládla. Je v životní formě a včera se dokonce poprala o titul tak, jako by se nikdy nic nestalo. A může za to hlavně, a především, její životní styl. Sport. To, že je od útlého věku zvyklá každé ráno vstát a potit se na kurtu, bojovat o každičký míček, nevzdávat se, i když to zrovna třeba nejde. 

A přesně o tomhle pohyb je. Dělá z nás houževnaté osoby, které snesou mnohem víc. Věčné bojovníky, soupeře i parťáky, vítěze i poražené. Sport totiž opravdu není jen o tělesné kondici, fyzičce, pružnosti, kráse, síle, rychlosti. Sport je především o tom, co dělá z nás lidí. Jen málo věci nás totiž dokáže tak dobře připravit do života. Dodat nám trpělivost, morálku, soustředěnost, odolnost, naučit nás prohrávat, cítit bolest a umět ji ocenit, přinášet oběti, umět si zorganizovat čas a také vědět, jak si vyčistit hlavu. 

Člověk, co se odjakživa hýbe, má zkrátka přístup k životu trochu odlišný. Má totiž skutečně, kromě zdravého těla a vytrénovaných plic, také zdravého ducha. A s takovou „výbavou“ se kráčí životem o poznání lépe. 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

23908834 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"0","type":"x","order":"1","pct":0,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"0","type":"x","order":"2","pct":0,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"1","type":"x","order":"3","pct":33.33,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"2","type":"x","order":"4","pct":66.67,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...