Dobrý večer, dnes je čtvrtek 28.3.2024 svátek má Soňa, zítra Taťána

Bářiny "Liškoviny". Kalamita

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Kalamita

Každý z nás má něco, co ho svým způsobem limituje. Něco, co když přijde, můžeme se snažit sebevíc, ale hnout s tím nedokážeme. Zkrátka nás to ochromí po všech stránkách a řešením je prostě počkat. V tomto případě nejspíš počkat, až to roztaje…

Když ještě před pár lety napadl sníh, nikoho to nijak nepřekvapilo. Byla prostě zima a k zimě patří sníh a led. Nic, co by nějakým způsobem vybočovalo z nějakých standardů. A tak, když se objevila bílá peřina, nikdo nelámal rukama, nikdo nepsal ty nejkatastrofičtější scénáře, nikdo nenazýval těch pár vloček koncem světa. 

Všechno bylo zkrátka tak, jak mělo. Rolbaři a sypači byli v pozoru od brzkých ranních hodin, muži si dávali dopolední dostaveníčko s hrably, zatímco děti běhaly se sáňkami po kopcích a mámy na ně doma čekaly s horkým čajem. Nikdo si na nic nestěžoval, protože nebylo na co. Věci fungovaly, lidé si pomáhali a zima nebyla nepřítelem - byla krásnou bílou pohádkou, se kterou jsme si uměli poradit. 

Jenže čím méně sněhu během následujících zim padalo, tím více nás to začalo vykolejovat. Synonymem ke slovu sníh se stala kalamita a národ, který si musel mnohdy poradit s mnohem těžšími věcmi, si najednou přestal vědět rady. 

„Napadl sníh. Panebože, co budeme dělat,“ znělo by nejspíš motto současné populace a především pak všech těch, kteří mají za úkol s tím něco udělat. Záhadou však je, že čím více techniky máme, tím více to nezvládáme. A nezlobte se na mě, ale vymlouvat se na nečekanost situace, problémy ve smlouvách, to není dostatečná odpověď. Odpověď pro řidiče, kteří nemohou kvůli závějím vyjet z parkovišť a na silnicích se cítí zrovna jako ty děti na saních. Odpověď pro chodce, kteří se na chodníkách boří ve sněhu, matky s kočárky, které nemohou vyjet, cestující hromadnou dopravou, co vystupují do hromad sněhu. 

Jak dostatečně odpovědět těmhle všem? Slovem „kalamita“ asi sotva…

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Do třetice všeho dobrého?
Kategorie: Anketa

Do třetice všeho dobrého?

Hokejoví Rytíři potřetí za sebou spadli extralize do baráže. 
V minulých ročnících se celkem suverénně zachránili.
Podaří se jim udržet extraligu i do třetice? Tipujte v naší anketě.

Anketa

Budou Rytíři na konci sezony extraligoví?

1166216858 [{"id":"612","title":"V\u00a0bar\u00e1\u017ei se zachr\u00e1n\u00ed","votes":"25","type":"x","order":"1","pct":55.56,"resources":[]},{"id":"613","title":"Spadnou do prvn\u00ed ligy","votes":"20","type":"x","order":"2","pct":44.44,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...