Dobré poledne, dnes je středa 24.4.2024 svátek má Jiří, zítra Marek

Bářiny "Liškoviny". Předsudky

Každý týden se na našich stránkách potkáváte s Barborou Liškovou, kladenskou fejetonistkou a glosátorkou, která exkluzivně pro Vaše Kladno píše svoje úvahy pod názvem Bářiny "Liškoviny".

Předsudky

„Vždycky Most!” Tak přesně tahle věta se nese poslední měsíc napříč celou republikou a má své fanoušky prakticky v každé generaci. A já se ptám proč? Proč se zrovna takový seriál dostal pod kůži tolika lidem? Čím je jiný, v čem je lepší? Čím oslovuje? 

Humor, jistě. Skvělý scénář, samozřejmě. Především však tematika. Prostředí, které je pro spoustu z nás prakticky tabu, zároveň však něco, co nás hrozně zajímá. V tomto případě pak konkrétně jiná kultura a vůbec všechno točící se kolem Romů. Menšiny, která je dnes už zcela začleněnou součástí nejen města Most. Ale zrovna třeba také našeho Kladna.

A právě tenhle, na první pohled docela běžný, seriál ukazuje všechno, co jsme věděli i nevěděli. A také to, že předsudky stále existují a mají je i ti, kdo si to o sobě možná tak úplně nemyslí. Otevřeně se přiznám, že jsem o Romech smýšlela také různě. A nebudu tvrdit, že se změnilo úplně všechno. Řeknu vám ale jednu věc. Pokud věříte, že všichni pochází z jednoho těsta, pletete se...

Do práce nám například chodí pravidelně uklízet jedna paní, Romka, kterou v případě nemoci střídají o něco mladší ženy, "neromky". A řeknu vám, že ani jedna z nich jí nesahá po kotníky. Co se pracovitosti, slušnosti a pořádnosti týče. Právě ona mi tenkrát pomohla pochopit, že nějaké moje předsudky nejsou absolutně na místě.

Podobným bojovníkem za „neházení lidí do jednoho pytle” je v případě zmíněného seriálu také popelář František. Mimo svou roli otevřeně mluví o problémech a strastech, které má prostě jen proto, že má o trochu snědší kůži.  Nebo možná spíše měl. Dnes už je možná hvězda a hrdina. Hrdina pro všechny, nehledě na to, jak kdo vypadá a odkud pochází.  A přesně o tom seriál Most je. Přesně proto je úspěšnější, než se čekalo. Přesahuje totiž hranice předsudků a spojuje tak dříve nespojitelné.

Barbora Lišková

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí

Těšíte se na Dny města?
Kategorie: Anketa

Těšíte se na Dny města?

Největší slavnost města Kladna má už narýsovaný plán programu. Opět nás na Sletišti pobaví z pódia zajímaví hudební interpreti. Na posledních Dnech prošly od pátku do neděle bránou sportovního areálu desítky tisíc lidí. Zopakuje se zájem návštěvníků také letos? Těšíte se?

Anketa

Zajímají vás Dny města?

1689660528 [{"id":"614","title":"Nenech\u00e1m si je uj\u00edt","votes":"0","type":"x","order":"1","pct":0,"resources":[]},{"id":"615","title":"Jeden den p\u016fjdu ur\u010dit\u011b","votes":"0","type":"x","order":"2","pct":0,"resources":[]},{"id":"616","title":"Mo\u017en\u00e1 se p\u0159ijdu pod\u00edvat","votes":"1","type":"x","order":"3","pct":33.33,"resources":[]},{"id":"617","title":"Ur\u010dit\u011b na n\u011b nep\u016fjdu","votes":"2","type":"x","order":"4","pct":66.67,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] sbar 200 200 /component/communitypolls/?task=poll.vote MSG_ERROR_NO_SELECTION Please select either existing option or enter your own, however not both. MSG_THANK_YOU_NO_RESULTS COM_COMMUNITYPOLLS_LABEL_ANSWERS Hlasů ...