Kladno ubytuje uprchlíky a posílá milion korun na pomoc Ukrajině

Město přijímá podněty od ukrajinských občanů, kteří zde pracují, a okamžitě reaguje. Nyní uvolňuje milion na humanitární pomoc a nachystalo ubytování uprchlíkům z Ukrajiny.

 

„Chceme pomáhat rozumně a rozhodně ne za přímého přenosu kamer. Nezáleží na tom, jak budeme mediálně vypadat, ale co budeme reálně dělat. Těší mě, že jsme se na tom shodli při schůzce s vedením kladenské ODS, kde jsme s mým náměstkem Přemyslem Mužíkem opoziční zastupitele informovali o strategii a probíhajících i plánovaných aktivitách města Kladna,“ uvedl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).
Podpora občanských iniciativ, vyhledávání možností cílené a konkrétní pomoci na podporu Ukrajiny a jejich občanů, kteří se vinou ruské agrese a války ocitli v tíživé situaci. To je ve stručnosti hlavní směr, na kterém našlo společnou řeč vedení města Kladna s opoziční ODS. Z rozpočtové rezervy uvolňuje město na humanitární projekty milion korun.
 „Od pondělka se připravujeme na příjezd třiatřiceti dětí plus personálu z dětského domova z města Čerkasy. Máme zprávy, že tam děti musí žít v krytu v naprosto nevyhovující prostředí. Zajistíme jim ubytování, stravu a veškeré podmínky, aby tu mohly normálně a plnohodnotně žít, nejen někde přežívat. To je podle mého přesně ten příklad, jak by město mělo využívat své možnosti a prostředky,“ dodal primátor.
Termín příjezdu ukrajinských dětí zatím není znám, podle aktuálních informací čekají na povolení od ukrajinské armády k bezpečné evakuaci. K dispozici jim bude ubytování v nově zrekonstruované a zatím nevyužívané budově MŠ v ulici Vrchlického. Město dává bezplatně k dispozici také byty pro příbuzné kladenských Ukrajinců, kteří utíkají před válkou do bezpečí, a podporuje právě probíhající sbírku zdravotních potřeb pořádanou studenty SPŠS a OA Kladno Cyrila Boudy.

-red-
Foto: Kg


Počasí Kladno

Předpověď počasí