Kristýna a Denisa: Přednáška městské policie nás překvapila

Maturitní ročníky na kladenských školách v těchto dnech zažívají náborové přednášky státních i městských policistů. Kladenská městská policie má oproti státní několik trumfů. Mimo jiné mnohem vyšší platy v čistém, možnost získat byt, kratší přijímací řízení a práci v místě bydliště ve známém prostředí. Nábor primárně cílí na studenty, ovšem nás zajímal názor studentek. Kristýna Vyskočilová (na snímku vlevo) a Denisa Běloušková budou maturovat na SOŠ a SOU Kladno, náměstí Edvarda Beneše.

Navštívili jsme s vámi přednášku ředitele městské policie. Překvapila vás něčím?
Denisa: Překvapilo mě, jak vysoké mají městští policisté platy. Očekávala bych u kladenských strážníků nižší platy než u státních policistů. A co jsem postřehla, tak by u městské policie v Kladně měly být fyzické testy těžší než u státní.
Kristýna: Líbilo se mi, že se při přijímacích testech klade důraz také na osobnost člověka, na jeho empatii. To je trochu jiné, než u státní policie. Slyšely jsme dvě náborové přednášky, od státní policie a městské, a připadá mi, že služba u městské je v něčem náročnější. Překvapilo mě to. 

Zaujaly vás obě policejní složky, přemýšlíte o práci u některé z nich?
Kristýna: Vždycky jsem chtěla jít k policii. Jenom teď váhám, jestli ke státní nebo k městské. Předtím, než k nám přišel ředitel městské policie, jsem byla pevně rozhodnuta jít je státní. Spíše se nyní přikláním k rozhodnutí pracovat u strážníků.
Denisa: Od mala chci jít pracovat na kriminálku, takže mě zatím městští policisté nezlákali. Láká mě pestřejší práce.

Za chvíli vám začnou maturitní zkoušky. Jste rozhodnuté po maturitě jít hned pracovat nebo si zvolíte další studium?
Denisa: Podle toho, pro kterou policii se rozhodnu. U státní by mě čekal desetiměsíční kurz, u městské třicetidenní. Až ho absolvuji, chtěla bych začít studovat vysokou školu. Jsem přesvědčená o tom, že u těchto zaměstnání je vysoká škola velkou výhodou.
Kristýna: Půjdu hned pracovat. Podám přihlášku ke státní policii. Menší plat než bych měla u městské policie mi nevadí. To pro mě není rozhodující.

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí