Na jevišti Městského divadla Kladno je v současnosti nouze o muže. Pod vedením Její Excelence zde vybudovaly svůj idylický spravedlivý svět pouze ženy.

Předposlední premiérou letošní sezony kladenské činohry je totiž SEXMISE, divadelní adaptace kultovního polského filmu. 
Filmový příběh pro divadelní potřeby adaptoval režisér inscenace Adam Doležal společně s dramaturgem Jiřím Š Hájkem. S režijním rukopisem Adama Doležala se kladenské publikum nesetkává poprvé. V malém sále režíroval úspěšnou Ženu v černém, která měla po čtyřech sezónách letos derniéru. Herec a režisér Jiří Š Hájek na sebe tentokrát vzal úlohu dramaturga: „Je to v jistém smyslu příjemné nemít tu režijní zodpovědnost za stavbu, ale jen hlídat a sledovat hlavní a vedlejší linky. S Adamem jsme na sebe naštěstí dost zvyklí a myslím, že máme společnou řeč. Pracovali jsme spolu už v brněnském Buranteatru.“ Inscenační tým doplňují výtvarnice Agnieszka Pátá-Oldak a Jan Kubín zodpovědný za design světelných efektů a projekcí, kteří se postavili před náročný úkol přetavit divadelní sál ve skutečnou sci-fi scenérii.
Max a Albert, dobrovolníci testující nový způsob hibernace, se z umělého spánku neprobudí po plánovaných třech letech ale po třiapadesáti do zcela nového světa. Stanou se tak posledními muži na planetě, což by se mohlo zdát jako úžasná věc, kdyby je ovšem ženy nepovažovaly za nejzhoubnější nemoc společnosti. Max a Albert objevují feminní utopickou společnost, která se sice tváří jako otevřená, spravedlivá a pokroková, stojí však na konstruktu manipulativních lží a v ničem si nezadá s totalitním režimem. Kultovní polský film patří dodnes k nejoblíbenějším filmovým komediím, přičemž není jen satirou o vztahu muže a ženy (bez zjevných vítězů).

Premiéra: sobota, 26. března, od 19.00 hodin v hlavním sále. Nejbližší reprízy: 28. března, 20. dubna, 17. května.

-red-