Kladno v roce 2022 hospodaří s rekordním rozpočtem ve výši téměř 2,7 miliardy korun.

„Letošní rozpočet je opravdu prozatím tím historicky nejvyšším. Díky práci náměstka Přemysla Mužíka, kterého již dlouhodobě považuji za nejlepšího možného člověka pro správu agendy financí, jsme vždy měli rozpočet, který vycházel s velkou přesností, byť se vždy samozřejmě jedná o předpoklad. Pokusíme se ho co nejvíce naplňovat a hospodařit s ním tak, aby se naše práce odrazila především zvýšenou kvalitou života ve městě,” uvedl primátor Statutárního města Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno).
Kladno plánuje výstavbu kruhových objezdů u Kauflandu i v ulicích Vodárenská, Americká a Milady Horákové. Na stavbu či modernizaci chodníků, parkovišť, silnic ale například i cyklostezek a nových parkovacích automatů plánuje vynaložit přes 200 milionů korun. Celkově do rozvoje města směřuje bezmála 850 milionů korun. Zahájena bude první etapa revitalizace třídy TGM, která počítá s úpravami její horní části u Sokolovny. Přesněji od Tyršovy ulice až po budovu takzvaného gastronomu. V budoucnu na tento úsek navážou související úpravy náměstí Svobody.
Už nyní probíhají práce na rekonstrukci padesátimetrového plaveckého bazénu na letním koupališti Sletiště, jeho stávající kachličkový obklad brzy nahradí nerezová vana a okolí bazénu projde celkovou rekultivací. Koupaliště bude hotové a znovu otevřené v červenci. Revitalizace se dočká také prostor a přilehlé komunikace před samotným areálem Sletiště. Rozpočet počítá zhruba 85 miliony také s rekonstrukcemi budov škol a školek. Mezi nejvýraznější investice patří dokončení rekonstrukce zimního stadionu.
„Tyto investice vylepší infrastrukturu města a budou sloužit Kladeňákům na desítky a desítky let dopředu. Od některých opozičních zastupitelů opakovaně znějí nepravdy o nezodpovědném zadlužovaní města, což je holý nesmysl. A navíc od zástupců strany, která má politické vedení ve Středočeském kraji, kde se z úvěru dělají veškeré investice. My úvěrem financujeme ani ne polovinu z nich. Náš rozpočet je naprosto zdravý,“ konstatoval náměstek primátora Přemysl Mužík (Volba pro Kladno).
„Rozpočet není jen o nynějších investicích, ale o celkovém rozvoji města do budoucna,“ zdůraznil Milan Volf a potvrdil, že je město Kladno připraveno zúčastnit se dražby bývalého hotelu LaPark, kde by mohl vzniknout například dům sociálních služeb, či jednat o odkoupení pozemků u Čabárny od rodiny Lážňovských. Ty by tak navázaly na areál Záchranné stanice AVES a Naučného střediska ekologické výchovy Kladno založeného městem.
Na podporu humanitárních projektů v souvislosti s válkou na Ukrajině byly zatím uvolněny dva miliony korun z desetimilionové rozpočtové rezervy. Vedení města je připraveno rychle reagovat na vývoj situace a alokovat další prostředky na humanitární projekty.
-red-