Od slov k činům. Nové platy kladenských strážníků mají velký ohlas v dalších městech

Co si dal při svém nástupu na post ředitele Městské policie Kladno jako cíl, to bezezbytku plní. Michal Strieborný (na snímku) nabírá jednoho nového strážníka za druhým a ještě si užívá závisti, řečeno v dobrém, strážníků v jiných městech, kteří se i díky Kladnu začínají mít lépe.

Poslední týdny pořádáte intenzivní nábory nových členů. Máte již všechna volná místa strážníků zaplněna?
V dubnu nastoupili tři strážníci, další tři přijdou v květnu a stejný počet přijmeme v červnu. Šest z nich k nám přestupuje z Prahy! O prázdninách počítáme s dalšími nováčky, kteří potvrdili svůj zájem sloužit u kladenských strážníků. Do září chci zaplnit zbývajících jedenáct volných kolonek pro strážníky v uniformě. Věřím, že je zaplníme čerstvými maturanty. Nejmladší generaci ve sboru potřebujeme. Musíme myslet v horizontu deseti patnácti roků.

Obešel jste s náborem několik středních škol. Měl jste ze studentů pocit, že vás opravdu vnímají?
Měl jsem skvělý pocit. Poznal jsem, že se pohled téhle generace na strážníky a jejich práci mění k pozitivnímu pohledu. Spoléhám na ty, které jsem přesvědčil, ale ještě se nerozhodli, že až se po maturitě potkají venku s realitou života, že u nás se zájmem zaklepají. Takové platové podmínky, jako jsou u nás, jim nikde nenabídnou.

Kladno jako snad jediné město v kraji platy strážníků zvedlo radikálně. Jsou na tento krok nějaké ohlasy z jiných měst?
Popularita kroku vedení města Kladna je neskutečná (usmívá se). V Praze například kvůli tomu zvedli náborový příspěvek na tři sta tisíc korun! Kolega z jiného města se přijel dokonce osobně podívat, jestli je to s těmi platy pravda... Vedení Kladna tímto rozhodnutím neudělalo šťastnými jenom své strážníky, ale spoustu dalších v jiných městech, kde na to chtě nechtě museli reagovat stejným způsobem. Prostě a jednoduše, kvalitní strážník musí být kvalitně zaplacený. S vysokým platem za zády si můžeme vybírat kvalitní lidi.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí