Elektrokola se stala pevnou součástí života na Kladně

Modrá elektrokola začala na Kladně svou další sezonu. Podle počtu jejich sdílení se stala pevnou součástí městského života.

Počet sdílení v dubnu překročil hranici tří tisíc. V současnosti elektrokola vyjíždějí denně více než stokrát. Nejčastěji na ně uživatelé nasedají u Sletiště, na Sítné, Václavském náměstí či u vlakového nádraží. Nejvíce elektrocyklistů lze na Kladně spatřit mezi šestou a osmou hodinou ranní, poté od pěti odpoledne do osmi hodin večer.
Jak na to?
Registrace a následné používání se provádí přes jednoduchou mobilní aplikaci Nextbike (Google Play / App Store), kde se uživatel registruje pod svým městem. Pro aktivaci účtu je nutné ověření platební karty. Poté mohou zájemci kola využívat po celém světě, kde Nextbike působí. Pokud uživatel nevlastní „chytrý“ telefon, registraci je možné provést na webu https://www.nextbikeczech.com/kladno/.
Každá minuta jízdy vyjde na 1,50 Kč. Nově není účtován žádný jiný poplatek. Pro pravidelné uživatele je znovu připraven výhodný měsíční tarif. Za 299korun měsíčně získá uživatel prvních patnáct minut jízdy zdarma. Při měsíčním paušálu není počet výpůjček nikterak omezen.
Při půjčení uživatel otevře aplikaci Nextbike a naskenuje QR-kód zobrazený na kole, které si chce půjčit. Po zvolení Půjčit kolo se bicykl automaticky otevře. Proces trvá jen několik vteřin. Na jeden účet je možné vypůjčit až čtyři kola. Aktivně registrovaní uživatelé bez dat nebo chytrého telefonu si můžou kolo půjčit i přes hlasový automat na lince +420 581 652 047.
Kolo můžete krátkodobě zaparkovat (výpůjčka se nepřeruší) pro krátké pauzy na nákup atd. Stačí aktivovat parkovací režim v aplikaci a manuálně zavřít zámek. Poté parkovací režim zase jednoduše deaktivujete a pokračujete v jízdě. Zámek se otevírá automaticky, proto je důležité nedeaktivovat parkovací režim zdálky.
Správné vrácení kola je jeho odevzdání do jedné z oficiálních stanic/zón v Kladně. Stačí jen zavřít zámek stlačením páčky nad zadním kolem. Pro ověření, že se výpůjčka ukončila, může uživatel aktualizovat aplikaci. K samotnému ukončení již ale telefon není nutný.
Rezervace je možná do 15 minut a podléhá nevratnému poplatku 10 Kč za každé kolo. Kolo se rezervuje na uživatelem vybrané stanici a do uplynutí časového úseku je mu k dispozici.
Ke stávajícím pěti nabíjecím centrům (nám. Svobody, nám. Sítná, Václavské nám., Havlíčkovo nám. ve Švermově, Sletiště) v průběhu jara přibudou další dvě, a to na náměstí Jana Masaryka a na konečné MHD č. 601 v ulici Wednesbury.
Další informace naleznete na webu https://www.nextbikeczech.com/kladno/.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí