Na náměstí Starosty Pavla dnes dorazí Mikuláš s čertí partou. Mimo tuhle výpravu se tam objeví i bývalá čertice. Na pódiu v rohu vánočního tržiště totiž vystoupí zpěvačka Yvetta Blanarovičová, známá také svou postavičkou vyslance pekla v pohádce Princezna ze mlejna a zahájí kulturní program vánočního Kladna.

Pohádka se točila před třiceti roky. Už na vaši postavu lidé zapomněli, nebo vám ji stále připomínají?
Pořád se o ní zmiňují (usmívá se). Nemrzí mě to. Ta pohádka je krásná. A jestli si dodnes nachází cestu k dětem, tak je to báječné.

Když se řekne Kladno, co se vám okamžitě vybaví?
Město blízko Prahy, v kterém bydlí jedna z mých manažerek. Navíc když byl covid a já neměla vystoupení, dostala jsem neutuchající potřebu mít zahradu, pěstovat ovoce, zeleninu, bylinky. V té době jsem pokukovala po nejbližších místech u Prahy, kde bych se v tomto směru mohla realizovat a jedním z nich bylo i Kladno. Nakonec k pořízení zahrady nedošlo, protože se vše uvolnilo a já se opět ocitla v totálním kolotoči koncertů a muzikálů.

Vzpomenete si, kolikrát jste v Kladně vystupovala?
To si nepamatuji, ale poprvé to bylo, když mi bylo dvacet a zpívala jsem v kulturáku nebo v divadle. Už nevím. Toho, že mě teď Kladno pozvalo, si velmi považuji a nesmírně mě to těší.

Česko zasáhly mrazy. Neobáváte se, že vám „umrzne“ hlas?
Nebojím se toho. Spíše bych mohla umrznout na těle než na hlase, tak jsem si pořídila speciální boty, aby mě nezábly nohy (směje se). Mě ta zima nedostane! Těším se na lidi, kteří se na mě přijdou podívat. Jejich přízeň mě zahřeje.

Co všechno od vás uslyší?
Vánoční koncerty jsou krásné v tom, že můžete zkombinovat klasiku s muzikálovými písničkami i moderními vánočními písněmi. Těším se, že rozezpívám kladenské náměstí.

Jan Murárik
Foto: richart.cz