Zdeněk Dítě: Budoucnost pěší zóny? Na tu jsem sám zvědavý

Podnikají v centru. Najdete je mezi náměstím Starosty Pavla a Sokolem, tedy v historickém centru Kladna. Obklopeni supermarkety a obchodním centrem. Jejich obchody jsou zavedené, mezi zákazníky oblíbené. Zajímalo nás, jak se jim v současné době podniká.  Zdeněk Dítě provozuje na hlavní třídě úspěšné železářství a domácí potřeby.

Kolik roků v Kladně podnikáte?
Od roku 1993. Dům koupila naše rodina v dražbě. Dříve tu bývalo obuvnictví. Tehdy byla po našem sortimentu poptávka. Velké obchodní společnosti se sem teprve chystaly. Jedinou konkurenci jsme měli v železářství U Bondyho. 

Vaše rodina přišla do Kladna z Prahy. Jak na vás tehdy pěší zóna působila?
Šedě. Ovšem po pěší zóně se oběma směry chodilo na autobusy. Takže lidí tu bývalo hodně. Oproti současnosti se nejezdilo tolik auty, bylo kde zaparkovat. Na pěší zónu se chodívalo nakupovat. Nejlepší období, co si vzpomínám, bylo kolem roku 1996. Než přišla první ekonomická krize o rok dva později. Tržby se do lepších čísel navrátily zhruba kolem roku 2000.

Byl jste někdy nucen propouštět ve velkém?
Nepropouštěli jsme hromadně, ale když někdo z nějakého důvodu ukončil sám pracovní poměr u nás, nepřijali jsme nové prodavače. V současné době zvládáme prodejnu v pěti lidech. Bývalo nás tu dvanáct.

Co žádali zákazníci nejvíc v devadesátých letech, a po čem se ptají nejvíc nyní?
Tenkrát se všude mohutně stavělo, takže šel nejvíc veškerý materiál na stavbu. Nestačili jsme kolikrát ani doplňovat sklad. Nyní je největší poptávka po drobnostech, doplňků do domácnosti. Háčky, zařízení na úpravu vody a ventily do záchodů. Nic drahého. Dražší věci nakupují lidi přes internet. Oproti devadesátým rokům se vytratila poptávka například po strunových sekačkách.

Odhadněte, co zákazníci budou u vás poptávat dejme tomu za pět roků.
Velké věci půjdou nadále přes internet, pro ty drobnější, šroubky, háčky, spojovací materiály, přijdou zákazníci nadále k nám. U nás nemusejí kupovat celé krabice, ale prodáme jim jednotlivé kusy. To oceňují. Podle mne se v nejbližší budoucnosti stran zákazníků zase tak moc nezmění.

Jakou má podle vás budoucnost kladenská pěší zóna?
Tak to jsem sám zvědavý. Klasických obchodů, jako jsme my, rychle ubývá.

Jan Murárik

ditedvepod
Zákazníci u firmy Dítě poptávají nejvíce různé drobnosti do domácnosti

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí