Stav nouze. Hospodští ho řeší po svém

Kdo z hospodských chtěl a měl technické možnosti, tak své restaurace veřejnosti otevřel alespoň přes okno. Jedna z takových restaurací je Na Kyrově v Hostouni. Okno s obsluhou tam má otevřené šéf stravovacího zařízení Tomáš Mařánek.

Vláda vyhlásila zavření všech restaurací včera v šest hodin ráno. Zareagoval jste na možnost podávat občerstvení přes ulici, neboli z okna, okamžitě?
Dozvěděl jsem se o tom v půl osmé ráno a trvalo mi asi vteřinu, než jsem se rozhodl skrze okno podávat nápoje a jídlo s sebou. Na hodnocení úspěchu nebo neúspěchu je brzy (usmívá se).

Rozhodl jste se propouštět?
Zatím ne. Vaříme i obsluhujeme dál.

Jsou tržby stejné, jako kdybyste měl otevřenou celou provozovnu?
To určitě nejsou. Máme logicky menší tržby. Lidi se obávají nové nemoci a asi se bojí vůbec chodit mezi ostatní. I kdybychom měli normální provoz, tak by možná stejně nechodili. Pozitivní pro nás je, že ze sousední restaurace, která úplně zavřela, se k nám přesunuli štamgasti.

Provoz máte založený také na rozvozu jídel. Jak dlouho podle vás potrvá tento druh stravování?
Myslím si, že i ten časem zakážou včetně „oken“. Snad to ale nebude hned. I když jsem slyšel nepodloženou informaci, že od pondělí bude zákaz „vycházení“.

Máte finanční rezervy, abyste si mohl dovolit delší čas držet zavřenou hospodu i s personálem?
Trochu našetřeno je, ale na jak dlouho, to teď neumím říct. Asi bych musel jít dělat jinam.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí