Ludomír Landa: Prosíme cestující, aby k řidičům i k sobě byli ohleduplní

Cestujících v hromadné dopravě výrazně ubylo nejen v Kladně. Ubylo v ulicích i autobusů a s nimi počet šoférů. Jak vypadá situace ve společnosti ČSAD MHD Kladno, jsme se zeptali jejího ředitele Ludomíra Landy.

Provoz jste omezili na úroveň prázdnin a víkendů. Kam jste kromě zajištění meziměstské i městské dopravy ještě nepřestali jezdit?
Vůbec jsme neomezili linky do průmyslových oblastí. Ty většinou zajišťují návoz pracovníků na směnný provoz nebo na vlakové spoje. Nejezdí školní spoje. Celkově jsme snížili provoz asi o dvanáct až patnáct procent. Z denního počtu sto šedesáti autobusů tak nyní nevyjíždí zhruba dvacet vozů.

Berou si řidiči dovolené ve větším počtu?
Na dovolenou v těchto dnech odcházejí zejména řidiči ve věku od pětapadesáti let výš. Obávají se, že patří mezi nejvíce ohroženou skupinu lidí koronavirem. Přesto jejich dovolené neohrozily provoz na linkách.

Jaký je průměrný věk vašich řidičů?
Přesahuje padesát roků, ale ne všichni si vzali dovolenou. Jedeme v plném rozsahu a to se týká i servisní činnosti.

V provozu jste vyloučili nastupování předními dveřmi, uvnitř vozu je vyhrazený prostor za řidičem, do kterého nikdo nesmí vstoupit. Navíc vláda nařídila nosit zakrytý nos i ústa po celou dobu pobytu venku. I tak ale si výjimky mezi cestujícími ústě či nos v autobuse odhalí. Není způsob jak je donutit, aby to nedělali?
Není. Jen můžeme stále prosit cestující, aby se k sobě i k řidičům chovali ohleduplně! Je to jen o jejich svědomí.

Vozy pečlivě dezinfikujete a roušky, když nejsou, šijete přímo ve společnosti. Máte jich dostatek?
Snažíme se jich mít dostatek, ale nedostatek máme respirátorů…

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí