Hostinský Milec: Obědy z okýnka mi zatím v práci drží kuchaře

Vláda včera rozhodla, mimo jiných opatření, prodloužit uzavření restaurací až do Apríla. Jak se s tímto termínem vyrovnává například provozovatel restaurace na SK, jednoho z oblíbených hostinců v Kladně, Vladimír Milec?

Po nařízení uzavřít restaurace jste, jako mnozí další, začal vydávat jídla přes okénko. O kolik jídel děláte takto méně než v běžném režimu otevřené restaurace?
Zhruba o polovinu. Ve všední dny prodáme v čase obědů kolem šedesáti jídel. Ale ve tři hodiny odpoledne už to můžu zavřít a taky o víkendu je to špatné. Lidi si vaří doma. Díky prodaným jídlům udržím v podniku kuchaře. Zbytek peněz nutných na chod restaurace musím dodat ze svého. Moc dobře si uvědomuji, že když zaměstnance propustím, dobrého kuchaře pak seženu stěží.

Chodí si lidé pro jídlo sami, nebo spíše rozvážíte?
Lidi si pro jídlo hodně jezdí sami. Dost jezdí i firmy, které se rozvozy živí a něco rozvážím sám.

Na co z vašeho jídelníčku mají zákazníci nejvíce chuť?
Pořád se drží česká klasika včetně našeho Savojského řízku. Ten vede (směje se).

Vláda oznámila, že nechá hostince zavřené do prvního dubna. Věříte, že se začátkem příštího měsíce skutečně otevřou plnému provozu nebo s omezením?
Buď je musí vláda otevřít do plného provozu nebo ať je nechá dál zavřené. V jiném režimu nemůžou hospody fungovat. Těžko v nich budou lidi sedět s rouškami na puse. Ať je zase klidně nechají otevřené denně do osmi hodin večer, ale jinak, ať je neomezují.

Do kterého termínu odhadujete, že přežijete jako podnikatel?
Nedokážu to teď odhadnout. Dělám, co jde, abych přežil co nejdéle.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí