Kanonýři Šikolové: Do pěti let chceme v play off hrát semifinále superligy

Otec a syn. U kladenského florbalu se pohybují necelých dvacet roků. Petr Šikola (vlevo) nejprve jako aktivní tatínek, posléze vedoucí týmu dospělých a nyní jako manažer Kanonýrů. Jeho syn Radek dlouhé roky jako hráč, poté florbalový reportér a v současné době jako vedoucí A-týmu Kanonýrů.

Kdo koho z vás přivedl k florbalu?
P: Radka jsem k florbalu nepřivedl já jako rodič, ale on k němu přivedl mě.
R: To bylo na konci 90. let, žili jsme tenkrát v pražských Modřanech a já jsem úspěšně prošel náborem do školní ligy. Když jsme se v roce 2003 vrátili na Kladensko, zvolili jsme na Kladně tehdejší florbalový klub Maják.

S áčkem jste zažili dva postupy. Který z nich je pro vás nejvíc?
R: Velkých úspěchů jsem mnoho nezažil, proto dokážu výrazně ocenit oba. Ale pokud mám volit, tak ten první. V té době jsme byli spíše nadšenci než profesionální hráči. Náš tehdejší přístup k přípravě i k zápasům by dnes nemohl fungovat. Když to přeženu, tak byl úspěch, když jsme se v týdnu ze tří tréninků pořádně sešli dvakrát. V současné době, když nejste na všech trénincích, tak se jen stěží dostanete do sestavy. Vzpomínám na tu dobu nejraději také proto, že jsem patřil k nejmladším klukům v týmu, byl jsem bezstarostný student, žil jsem pouze florbalem. V té době jsme ještě byli, dá se říct, ryze kladenská parta.
P: I já na první postup vzpomínám rád. Asi všechny první velké úspěchy jsou ty nejsladší. Dodám, že v porovnání s obdobím prvního postupu se nyní neporovnatelně více dbá na životosprávu.

Proč současní Kanonýři nejsou v nejvyšší lize?
P: Dobrá otázka, na kterou je ale těžké odpovědět. Posledních několik let nemohu hodnotit, v klubu jsem nebyl. Teď ale cítím jasnou změnu. Otevřeně deklarujeme cíl do pěti let dosahovat na semifinále play off superligy.
R: Protože se v klubu na tom, abychom se v superlize dlouhodobě drželi, nepracovalo správně. Přivedli se hráči, kteří nám sice pomohli postoupit, ale už se neřešilo, co bude potom. Teď se konečně uvažuje dlouhodobě. Jde se za stabilitou nejvyšší soutěže. Bohužel, okolnosti kolem pandemie koronaviru nám zhatily nadějně rozehranou sezonu.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí