Strávníci štamgasti už mu bouchali na dveře. Jeho kuchyně totiž chyběla hodně lidem. Standa Lacina jim tento týden konečně udělal radost. Téměř po měsíci začal u Koně zase vařit!

Proč vám rozjezd prodeje z okénka trval tak dlouho?
Potřeboval jsem si od práce na chvíli oddáchnout. Shodou okolností dva dny před vládním nařízením o uzavření pohostinské činnosti jsem navíc měl vážné zdravotní problémy, takže by zřejmě delší dobu naše hospoda stejně nefungovala. Z potíží jsem se poměrně brzy vykřesal a vaření mně začalo hodně chybět. Zjistil jsem, že bych se doma za chvíli ukousal nudou. Já ty naše zákazníky prostě k životu potřebuju (směje se)!

A chodí?
Chodí i jezdí. V nabídce mám denně deset hotovek. Nedá se říct, co jde nejvíc. Na to máme otevřeno příliš krátce. Nerozvážím, protože bych nestíhal, ale jsem spokojený. I když je to zlomek toho, co snědli při normálním provozu, nestěžuji si. O vypitých pivech ani nemluvě. Ty točím do petek. Raději bych do kelímků, jenomže to nejde… Z tržby zaplatím to nejnutnější. Naštěstí mám skvělého majitele baráku, kde sídlíme, a ten mi vyšel vstříc s nájmem.

Čím byste se živil, kdybyste nemohl ani prodávat přes okénko?
Nevím. Fakt vůbec nevím. Kdybych nemohl alespoň takhle provozovat hospodu, vydržel bych měsíc, dva, pak bych zřejmě skončil na pracáku. Vždyť já nic jiného, než dělat hospodu neumím! Doufám, že vláda co nejdřív hospody otevře naplno.

Měl byste představu, jak by hostince mohly fungovat v omezeném režimu?
Určitě minimálně do devíti hodin večer. Do těch osmi to nebylo dobré.

Jan Murárik

stan
Standa v době před koronavirem

stjidl
Nabídka U Koně je bohatá