Uzavření pohostinství prožívá každý z hostinských po svém. Někdo má velký ekonomický polštář, jiný drží svůj podnik na hladině vařením a čepováním piva do pet lahví. Jenom jednu z těchto činností zvolil Stanislav Vácha. Čepuje ve Štěpánce a pouští Černou Máry.

V Černé Máře jste nejen dělali vyhlášené burgery, ale vařili jste i klasická jídla. Nevyplatilo se vám v současné době držet kuchaře?
Hodně nás ekonomicky držel rozvoz jídel. Největší odběr jsme měli v bývalé PP Klinice. Ale ta je teď téměř bez lidí a ta desetina rozvozů oproti normálu se držet nevyplatí. Stejně tak personál. Ten jen z čepovaného piva do lahví v Máře neuživím. Černou Máry pouštím, nechám si Štěpánku.

Na Štěpánce je dostatečný odbyt piva?
Místní štamgasti bez něj nechtějí vydržet. Chodí pro něj i dost dalších zákazníků. Dá se říct, že jsou všichni ukáznění, na zahrádce mi neposedávají, hned si pivo odnesou. S majitelem baráku je řeč, s nájmem se jistě rozumně domluvíme, takže vydělám na energie a něco málo mi zbude na život.    

Vydržíte s tím málem ještě dlouho?
Nějakou finanční rezervu jsem si dosud vytvářel, ale s tou jsem počítal pro normální rodinné žití. Teď asi padne na udržení Štěpánky. Dva tři měsíce jsem asi schopný vydržet. Potom už to bude šibeniční.

Jan Murárik

vacha
Stanislav Vácha v hostinci Na Štěpánce si drží místní štamgasty