Petr Batěk: Věří v lásku a zítra hraje v Kladně

Petr Batěk není jen televizní, filmový a divadelní herec, který kromě Národního divadla působí i v divadlech v Kladně nebo v Chebu, ale také je textař, hudebník, básník i kantor. Zítra večer jej například můžete na scéně kladenského divadla vidět coby postavu Doktora Finache v inscenbaci Brouk v hlavě (19.30 hod.) Zajímalo nás, jak jeho postihla koronavirová situace, čemu se nyní věnuje a co chystá?

 

Petře, jak jako umělec prožíváte “koronavirovou situaci”?
Cítím se jako skutečný Blíženec. Jedna část si užívá toho ticha a buduje
svůj vnitřní klid a druhá je z té náhlé nečinnosti rozmrzelá. Na jednom se ale obě shodnou. Z ekonomického hlediska je to situace nelehká, až zničující.

Myslíte si, že vláda v oblasti kultury situaci a pomoc lidem zvládla?
Myslím si, že toho víc nezvládla, než zvládla. Zejména při pohledu na našeho ministra zdravotnictví si vzpomenu na své začátky u loutkového divadla. Já nejsem OSVČ, jsem jednočlenné s.r.o. a o dotacích pro nás se teprve jedná. Nechám si tedy osobní soudy na později.

Kromě toho, že hrajete, skládáte, tak také učíte. Je alespoň kontakt se studenty, i když teď na dálku, jistá forma toho, jak zůstat ve spojení se světem?
Kontakt se studenty pražské Mezinárodní konzervatoře i ZUŠ Kladno je pro mě velmi důležitý, a to nejenom v této situaci. Říká se, že správný učitel se učí od svých žáků. Snažím se být správným učitelem. Ale není to můj jediný současný kontakt se světem. Mám za sebou například tři poměrně úspěšné live-streamy, nyní také vstupuje do kin film Poslouchej, který má na svém kontě už několik festivalových ocenění a připravujeme mou čtvrtou básnickou sbírku Mezi svými víny. Vždyť to spojení básní a vína je nádherné. Knihu ilustruje manželka pana vinaře Kovácse Jarmila, po níž také nese jejich víno název – značku.

Hrál jste a hrajete v seriálech, filmech, v divadle… Co je vám bližší?
Co se týká natáčení, dávám přednost filmové práci. Ale celkově záleží spíš na tom o jaký projekt se jedná, jaký tým na něm pracuje a jaká je v něm má role. Všechna divadelní představení, která jsem měl letos zkoušet, se přesouvají na rok 2021. Na všechna se moc těším.

Máte dvě děti. Chtěl byste, aby šly ve vašich stopách?
Když se tak stane, budu rád. Ale ono se to už děje… Kristýnka hraje na kytaru a violoncello a Péťa zpívá a hraje na klavír. Obě děti se  mnou natočily skladbu “Věřím v lásku”, kterou jsme pustili do světa letos v lednu. Splnil jsem si tak jeden ze svých snů.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Je jich hned několik, ale nebudu je zatím prozrazovat. Každopádně, chci dohnat to, co se teď na dva měsíce zastavilo. Chci hodně hrát a recitovat své básně, hodně cestovat. Miluji totiž osobní kontakt s publikem.

Jak hodláte strávit léto?
Venku a bez roušek! Chci si užít slunce a hodně tvořit. Ne proto, abych byl bohatý a slavný, ale protože to bytostně potřebuji.

zulice.cz
Foto: Městské divadlo Kladno


Počasí Kladno

Předpověď počasí