Štěpán Svačina: Do třiceti let tu máme jiné nemoci

Internista-diabetolog a obezitolog a předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc. (67) velký strach z covidu-19 nemá. Spíše ho rozčilují „odborníci“, kteří svými výroky posilují v lidech paniku. A víte, která onemocnění a proč co nevidět zmizí z povrchu zemského?

Covid je médiích a mezi lidmi nejdiskutovanější pojem. Myslíte si, že třeba za 30 let bude pořád vzbuzovat obavy?
Takových infekcí jako je covid-19 může být v budoucnu celá řada a stále budou nebezpečné. Tomu těžko zabráníme. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že zmizí celá řada nemocí, které mají nyní vyšší úmrtnost než covid-19.

Proč si to myslíte?
Protože medicína udělala za posledních 15 let velký pokrok, především díky používání biologické léčby. Existují nemoci, které se podáním krátkodobé infuze s protilátkami zarazí třeba na roky. A to už je blízko k tomu, že zmizí navždy. Jsem přesvědčen, že za 30 let nebudou například cukrovka či vysoký krevní tlak jako diagnózy existovat. Kdyby mi bylo znovu 25 let, nikdy bych nešel dělat diabetologii, protože její perspektiva je zcela jasná. V tomto oboru zůstanou jen určité lékařské postupy u nejvážněji nemocných pacientů, ale základní nemoc vymizí. Totéž se může týkat celé řady endokrinních onemocnění. A nezapomínejme, že velký pokrok nastal také v medicínské technologii. Stačí se podívat o pár desítek let zpátky, co všechno se operovalo velkým řezem přes břicho. Dnes se operace žaludku téměř neprovádějí, na vředy stačí prášky a na jiné operační úkony jen malý otvor do těla. Zkrátka spektrum nemocí a léčby se radikálně změnily a stejné to bude za zmíněných 30 let.

Máte mezi budoucími nemocemi nějakého favorita?
Podle mne se mohou objevit nové typy nádorů, což souvisí s možným prodlužováním věku.

Půjdou nádorová onemocnění minimalizovat zdravou stravou či pohybem?
Cukrovka, kardiovaskulární nemoci či nadpoloviční počet nádorů, to všechno jsou už nyní nemoci ze špatné stravy a zdravý životní styl je doporučovanou prevencí. To se nezmění. O špatné stravě se sice říká, že je příčinou ¾ všech lidských nemocí, ale ještě důležitější je pohyb. Kdo se pohybuje, ten může sníst téměř všechno a stejně mu zůstane zdravé vnitřní prostředí. Asi do roku 2005 se však pořádně nevědělo, proč tomu tak je. Teď víme, že za to mohou hormony svalové tkáně. Ty vylučuje pracující sval do těla, kde působí pozitivně. Takže opět není daleko doba, kdy se budou injekcí píchat hormony, které svaly produkují. Bude to takový „tělocvik“ pro líné lidi (úsměv).

Vraťme se ke covidu-19. Jaká je vaše prognóza? Máme se připravit na druhou vlnu pandemie?
Víte, nejvíce mne štve, že je každý expert na všechno. A především někteří virologové, kteří nikdy neviděli pacienta, a přesto udělají rozsáhlý rozhovor do novin o tom, jak to s nemoci bude dál. Ale ono to není tak snadné, protože lidský organismus je specifický a je třeba o něm něco vědět. Navíc lékaři jsou specializovaní a neměli by do druhých oborů příliš mluvit. Já se řadu let zabývám cukrovkou a obezitou, ale když přijde novinář a chce něco vědět o obezitě dětí, pošlu ho za dětským specialistou. Jenže výsledek je takový, že novinář obvolá čtyři odborníky a já pak večer v televizi poslouchám inženýra – odborníka na výživu bez jakéhokoliv lékařského vzdělání, který plácá neuvěřitelné věci. Nebo co různých odborníků i za ministerstvo zdravotnictví mluvilo o covidu, a přitom o tom nic moc neví… Ale k vaší otázce – i když mi to odborně nepřísluší, tipnu si, že covid-19 přejde do lokalizovaných forem a bude se vyskytovat jen v některých místech. Zda přijde jeho druhá vlna na podzim, to ohodnotím sázkařským tipem 2:1, že nikoliv. A to i přesto, že v Koreji, kde už byla epidemie na ústupu, dokázal jeden člověk infikovat celou řadu dalších. Něco podobného se v Čechách také stoprocentně stane.

I tak by se lidé, a především senioři, měli přestat bát?
Podle mne je zásadní chyba, že se o tomhle nekomunikuje, protože veřejnosti by se měla říci jedna z následujících věcí. Buď že druhá koronavirová vlna bude, a proto rychle navštivte doktora, protože to, co jste nyní zanedbali, je potřeba vyřešit. Nebo druhá varianta – zachovejte klid, můžete normálně chodit k doktorům na vyšetření, na operace apod. Obě strategie jsou možné. Jenže nyní jsou pacienti doslova přestrašení a k lékařům nechodí. Napomáhají tomu i různé články plné polopravd. Třeba informace o tom, jak dlouho virus přežije na lepence či umělé hmotě, tak ty jsou vědecky ověřené. Ale panika, že jedno sáhnutí na kliku může vést k přenosu viru, je nesmysl.

Blíží se naštěstí léto, kdy chřipky většinou ustupují, a stejně tomu tak má být i covidu…
Na šíření viróz se samozřejmě podílí kýchání, hlasité mluvení a dlouhodobý blízký kontakt. Velkou roli hraje rovněž ovzduší, v zimě bývá smog a virózy se snadněji šíří. Takže teplé počasí nám pomůže. Dodnes však věda neví, proč chřipka právě v létě vyhasne.

Jak hodnotíte vládní opatření? Byla přehnaná?
Jak v čem. Třeba že mají sportovní centra zavřené sprchy nebo že jsou uzavřeny menší prostory, s tím nemám problém. Právě koncentrace mnoha lidí na malém prostoru je nejhorší, z tohoto pohledu vedou lanovkové kabinky. Divadla a kina mi už přijdou jako menší problém a hospody bych rozdělil podle velikosti. V této oblasti se to asi trochu přehnalo, na druhou stranu byla naše republika hodně úspěšná v boji s covidem. Jen mne mrzí, že do užšího vládního vedení nebyl přizván nikdo z geriatrů či znalců sociálních služeb. Kdyby tam někdo z nich seděl a řekl, že především seniorská zařízení se mají izolovat, mohlo to s počtem mrtvých dopadnout mnohem lépe.

zulice.cz
Foto: Karel Meister

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí